< Terug naar overzicht

Werkzoekenden, een kleurrijke wereld?

Sinds 2008 heeft de VDAB zicht op de huidige én vorige nationaliteit van de niet-werkende werkzoekenden. Voortaan komen alle nieuwe Belgen in beeld. Ongeveer een vijfde van alle niet-werkende werkzoekenden is afkomstig van buiten de EU-27. Meer dan de helft van deze werkzoekenden komt uit de Maghreb-landen en Turkije.

Sinds januari 2008 is de VDAB overgestapt op een nieuwe indeling van de niet-werkende werkzoekenden (nwwz) naar origine. Voortaan heeft de VDAB via het Rijksregister niet enkel zicht op de huidige, maar ook op de vorige nationaliteit van de nwwz. Hierdoor zijn ook de nieuwe Belgen te traceren. Zij hebben dan wel de Belgische nationaliteit aangenomen, maar kampen vaak net als de niet-Belgische werkzoekenden met extra hinderpalen bij het vinden van een job.

De nieuwe methode heeft wel een effect op de cijfers wanneer ze retroactief wordt toegepast op de cijfers van 2007. Zo neemt het aandeel (Belgische én niet-Belgische) werkzoekenden met herkomst van buiten de EU-27 toe van 16,6% in 2006 naar 19,7% in 2007. De verandering situeert zich overigens helemaal bij de andere niet-EU’ers. Het aandeel nwwz uit de Maghreb-landen en Turkije ondervindt nauwelijks invloed van de vernieuwde definitie. De omvang van de groep werkzoekenden met andere niet-Europese roots daarentegen is gestegen van 5,7% in 2006 naar 9,0% in 2007.

Toch maken werkzoekenden uit de Maghreb-landen en Turkije nog steeds meer dan de helft uit van de nwwz met niet-Europese herkomst. Marokko (29%) en Turkije (22%) zijn het sterkst vertegenwoordigd. Tunesië (2%) en Algerije (1%) zijn de kleine broertjes in de Maghreb-groep.

De andere werkzoekenden met vreemde herkomst komen uit de meest diverse geografische regio’s. Afrika levert met 16% de grootste groep werkzoekenden met niet-Europese roots, gevolgd door Azië (12%). Verder vinden nogal wat werkzoekenden van buiten de EU (8%) hun origine in de voormalige Sovjetstaten (in hoofdzaak Rusland). Ten slotte komt 6% uit ex-Joegoslavië en 3% uit Latijns-Amerika.

De VDAB stelt ook vast dat werkzoekenden van vreemde origine geografisch zeer ongelijk gespreid zijn over het Vlaamse grondgebied. Zo woont 45% van alle nwwz met niet-Europese (EU-27) roots en 30% van de nwwz met Europese roots in de provincie Antwerpen. De provincie West-Vlaanderen valt in omgekeerde zin op: niet meer dan 8% van de werkzoekenden met vreemde origine woont in deze provincie, maar het aandeel nwwz met herkomst uit de EU-27 is meer dan dubbel zo hoog (17%).


Bron: VDAB ontcijfert nr. 9, 22 februari 2008


Meer weten over deze en vorige edities van de publicatie VDAB ontcijfert? Surf naar http://www.vdab.be/trends/ontcijfert/

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen