< Terug naar overzicht

Werktevredenheid het grootst bij kleine bedrijven

Bij grote ondernemingen verdient men het meest, maar bij kleine is men het gelukkigst. Dit komt naar voor uit grootschalig onderzoek van het Nederlandse vakblad Intermediair naar arbeidsvoorwaarden en werktevredenheid.

Intermediair, een bekend Nederlands tijdschrift voor hoger opgeleiden, liet het werktevredenheidsonderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau SatisAction. Dit constateerde dat hoge salarissen en riante arbeidsvoorwaarden niet het recept zijn om werknemers ook het gelukkigst te maken. Werknemers zeggen immers dat ze betere arbeidsvoorwaarden vinden bij grote organisaties, maar toch gelukkiger zijn bij kleine bedrijven.

Zaken als salaris en opleidingsmogelijkheden zijn in grote ondernemingen prima geregeld. Bovendien staat er een vaak lease-auto ter beschikking van personeelsleden en kunnen de werknemers bijkomend beloond worden voor hun prestaties door een winstdeling of optieregeling. Toch zijn de meeste gelukkige werknemers te vinden in kleinere bedrijven, waar persoonlijke vrijheid groot is en waar de werksfeer en werkinhoud bepalende factoren zijn. Hoogopgeleide werknemers zijn sterk gehecht aan vrijheid in het werk”, stelt Mirjam Baart van SatisAction. “Ze willen veel eigen verantwoordelijkheid en de ruimte om zelf verschillende zaken te kunnen oppakken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker in een kleinere organisatie.” Kleinere organisaties bieden in de beleving van de ondervraagden ook meer doorgroeimogelijkheden.

Toch zijn er ook minpunten aan werken voor een klein bedrijf. Werknemers zijn niet te spreken over de werkdruk. Van de ondervraagden gaf 35% aan regelmatig meer uren te presteren dan de formele werktijd voorschrijft. Ruim een kwart van de respondenten vindt het werk geestelijk zwaar.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen