< Terug naar overzicht

Werkstress verhoogt risico op hartinfarct

Iemand die meer stress op het werk ervaart, heeft bijna een kwart meer kans op een hartinfarct dan iemand die niet werkt of geen stress ervaart op het werk. Vooral laaggeschoolde werknemers met een veeleisende job en weinig regelmogelijkheden hebben een hoger risico op hartfalen.

Dat blijkt uit een studie van het University College Londen, die onlangs verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De onderzoekers analyseerden 13 eerder gevoerde Europese onderzoeken waaraan bijna 200.000 werkende deelnemers zonder hartziekten deelnamen. Vervolgens keken ze met hoeveel stress ze kampten tijdens het werk en monitorden het aantal hartinfarcten.

Hoewel werkstress in elke functie kan voorkomen, toont de analyse dat vooral laaggeschoolde werknemers met werkstress kampen. Omdat zij doorgaans een veeleisende job hebben met weinig autonomie of regelmogelijkheden. En precies dat zijn factoren die stress uitlokken.

Werknemers die meer werkstress ervaren, hebben 23 procent meer kans op een hartinfarct. Toch hebben andere factoren, zoals roken en weinig lichaamsbeweging, een grotere invloed op de kans op hartfalen. Anderzijds wijzen de onderzoekers erop dat werkstress en levensstijl elkaar beïnvloeden.

Gegevens van werkende mensen uit België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en Nederland zijn meegenomen in het onderzoek, van 1985 tot 2006. De werkenden zijn gemiddeld 7,5 jaar gevolgd.

Bron: De Standaard/People Management

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen