< Terug naar overzicht

Werknemers zonder vaste werkplek hebben veel computergerelateerde kwalen

Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers heeft geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadische werkers werken op allerhande plekken en tijdstippen. Het aannemen van een gezonde werkhouding komt hierdoor in het gedrang en dat leidt steeds vaker tot lichamelijke klachten.

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat slechts 60 procent van de werknemers een eigen, persoonlijk werkstation heeft binnen het bedrijf. De rest heeft een thuiskantoor (17 procent) of is een nomadische werker (23 procent). Hij deelt ofwel een werkstation, gebruikt een willekeurig werkstation of heeft helemaal geen vaste werkplek in het bedrijf.

De meeste nomadische werkers (42 procent) zijn tussen de 18 en 24 jaar oud te zijn.

Een bank (31 procent) is voor alle medewerkers de meest gebruikte plek om op een ad hoc basis te werken. Maar ook aan de keukentafel (29 procent) en in bed (21 procent) wordt vaak gewerkt.

Nomadische werkers werken in veel niet-kantoorgerelateerde omgevingen zoals treinen (12 procent), hotels (12 procent), bussen (4 procent), caf├ęs (2 procent) en zelfs op de grond (3 procent).

Het afgelopen jaar heeft bijna een derde (29 procent) van de Nederlanders een alternatieve, voorlopige ondersteuning gebruikt om het zichzelf comfortabeler te maken. Een kussen om de polsen, rug of voeten te ondersteunen wordt het meest gebruikt (14 procent). Meestal gebruikt men geïmproviseerde items zoals een laptoptas, een doos of een stapel boeken als voetensteun.

Nederlanders brengen gemiddeld 6,7 uur per dag zittend door achter een computer, laptop of tablet. 58 procent van de medewerkers had de afgelopen drie jaar last van kwalen die hier een rechtstreeks gevolg van zijn, zo blijkt uit het onderzoek. Mensen die op een ad hoc basis op meer plaatsen werken hebben vaker last van computergerelateerde kwalen.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen