< Terug naar overzicht

Werknemers willen zekerheid

Amper één op de tien Vlaamse werknemers denkt in 2012 op zoek te gaan naar een nieuwe job. Maar dat betekent nog niet dat die negen andere eeuwige trouw beloven aan hun werkgever. Werknemers stellen enkele eisen in ruil voor hun loyaliteit.

Werknemers kiezen bewust voor een onderneming die overeenkomt met hun waarden. Ze willen fier zijn op hun bedrijf en dat kan via maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat blijkt uit een enquête bij 2400 mensen door onderzoeksbureau Bexpertise in opdracht van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

85,7 procent van de werknemers die bij een bedrijf werken dat aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doet, werkt er graag. Vooral jongeren vinden dat belangrijk. Medewerkers die fier zijn op hun job, gaan niet op zoek naar een andere werkgever. Dat is zo voor 84,6 procent van de 20 -tot 30-jarigen.

Daarnaast hechten werknemers veel belang aan ontwikkelingsmogelijkheden (74 procent). 60 procent van degenen die van werkgever veranderen, doen dit omdat ze geen groeilansen zien bij hun huidige werkgever. Driekwart van de medewerkers wil zich via zijn job ontplooien. Wie geen zinvolle job heeft, gaat tweemaal zo vaak op zoek naar een andere job.

Collega’s


Goede collega’s verhogen het werkplezier. Maar als werknemers een collega helpen, verwachten ze daar vaak iets voor in ruil. 76,7 procent van de vrouwen neemt taken over om collega’s te helpen, tegenover 72,2 procent van de mannen.

Velen vertrouwen hun collega’s: 72 procent van de 20-35-jarigen hebben vertrouwen in hun medewerkers, een cijfer dat bij andere generaties trouwens een pak lager ligt.

Werkgever


Slechts een kleine helft van de werknemers (52,6 procent) vertrouwt zijn baas. Bij 20- tot 35-jarigen is het vertrouwen met 59,7 procent iets hoger. Slechts 51,6 procent vindt zijn baas eerlijk. Werknemers vertrouwen hun collega’s dus duidelijk meer.

Medewerkers willen waardering en respect (92 procent), maar ook vrijheid. Voor 85 procent is dat een reden waarom ze ergens graag werken.

Vooral de zekerheid doet werknemers blijven. 63 procent van de 36- tot 50-jarigen en 80 procent van de 50-plussers veranderden de laatste tien jaar niet van werkgever. Opmerkelijk is dat medewerkers liever betaald worden voor gewerkte uren (62,9 procent) dan voor prestaties (37,1 procent). Hier speelt vooral die zekerheid een grote rol. Een offday en minder presteren, betekent anders meteen minder inkomen.

Werknemers willen onbetaald overuren doen, maar enkel als de verloning voldoende is en er doorgroeimogelijkheden zijn. Ook medewerkers met glijdende werkuren maken er geen punt van om onbezoldigd een uurtje langer te werken.

Bron: ESF

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen