< Terug naar overzicht

Werknemers verliezen tijd met computerproblemen

Werknemers verliezen dagelijks acht procent van hun werktijd door slecht functionerende ICT en gebrekkige digitale vaardigheden. Omgerekend betekent dit een verlies van 19 miljard euro per jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit van Twente. “Elk uur dat we op een computer werken, verliezen we per persoon 4 minuten en 34 seconden. Vooral laagopgeleiden verliezen veel tijd, oplopend tot 10 procent van hun werktijd op een pc”, aldus de onderzoekers.

Uit de steekproef blijkt dat medewerkers gemiddeld 1,7 keer per week een serieus ICT-probleem ervaren. Laagopgeleiden zelfs 2,5 keer per week, waarbij het oplossen van hun probleem gemiddeld 35 minuten en 57 seconden duurt.

De helpdesk wordt het meest ingeschakeld als hulpbron bij problemen (49 procent). 31 procent van de werknemers lost problemen zelf op, 17 procent schakelt collega’s in.

Geen opleiding


Ruim 63 procent van de werknemers helpt een collega met ontoereikende digitale vaardigheden. Werknemers die hulp aanbieden, besteden hier gemiddeld 23 minuten en 58 seconden per week aan. “Dit kan een leerzame oplossingsmethode zijn, zeker wanneer het om minder complexe vaardigheden gaat, anderzijds weten we niet hoe effectief deze hulp daadwerkelijk is”, aldus de onderzoekers.

Slechts een vijfde (22 procent) van de ondervraagden, jongeren meer dan ouderen, heeft de afgelopen drie jaar een ICT-training gevolgd. Uit de groep directie en hoger management volgde slechts één op de tien werknemers de laatste drie jaar een ICT-training.

60 procent geeft ‘heb ik niet nodig’ als belangrijkste reden op om dit niet te doen. Opvallend is het verschil tussen de verwachte tijdswinst door een training en de daadwerkelijk geschatte tijdswinst. De daadwerkelijke tijdswinst is twee keerl zo hoog als de verwachte tijdswinst.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen