< Terug naar overzicht

Werknemers ontevreden over reorganisaties

Werknemers zijn ontevreden over de manier waarop reorganisaties worden uitgevoerd. De rol van de leidinggevende wordt op de korrel genomen.

Nederlandse werknemers zijn ontevreden over de manier waarop reorganisaties worden uitgevoerd. Dit blijkt uit recent onderzoek van Effectory. Op vrijwel alle facetten die te maken hebben met reorganisaties scoren de werkgevers onvoldoende. De leidinggevende speelt een cruciale rol bij het wel of niet succesvol verlopen van een reorganisatie.
In de Nationale Tevredenheidsindex (175.000 respondenten) zijn sinds een paar maanden cijfers opgenomen over reorganisaties. De vraag of de organisatieverandering een positieve invloed heeft gehad op de tevredenheid levert een onvoldoende op: 4,4 op 10. Naast algemene tevredenheid over de reorganisatie scoort ook communicatie matig: een magere 5,9 is het verdict.
Medewerkers zijn voornamelijk ontevreden over de wijze waarop over het verandertraject gecommuniceerd wordt. Ze voelen zich niet betrokken bij de verandering en zijn daardoor vaak niet gemotiveerd om te veranderen. Het is volgens de onderzoekers van belang medewerkers de kans te bieden input te leveren voor het proces, want zo creëert men betrokkenheid.
Een grote rol is weggelegd voor de leidinggevende bij het laten slagen van een reorganisatie. Hij of zij moet duidelijk zijn over de visie en de doelstellingen. Hij of zij moet communiceren wat er van de medewerkers verwacht wordt en duidelijk zijn over de gevolgen. Leidinggevenden wordt aangeraden regelmatig updates te geven over de reorganisatie, zowel over de doelen, als over de voortgang en de gevolgen.
Verminderde tevredenheid in combinatie met een verhoogde werkonzekerheid zorgt er bovendien voor dat medewerkers ten tijde van een reorganisatie eerder om zich heen kijken naar een andere baan. Dit wordt versterkt wanneer een medewerker door de veranderingen het gevoel krijgt minder bij de organisatie te passen. ‘Rolduidelijkheid’ is de boodschap. Regelmatig feedback geven aan medewerkers over hun rol zou hen gemotiveerd houden tijdens een reorganisatie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen