< Terug naar overzicht

Werknemers mijden risico’s

Een onderzoek van Fiers & De Mey in opdracht van het VBO tekent profielen van ondernemers, managers en andere werknemers. Besluit: de gewone werknemer mijdt risico’s als de pest.

De wervings- en HR-specialisten van Fiers & De Mey schetsen een profiel van ondernemers, managers en andere werknemers dat vele clichés bevestigt, maar vooral interessant wordt door het aanbrengen van duidelijkheid omtrent enkele verschillende karaktertrekken. Het onderzoek kwam er op vraag van werkgeversvereniging VBO, die wel eens wilde weten of het klopt dat “ondernemen je in het bloed moet zitten”.


Ja dus. “Een ondernemer gaat ervoor.” Een manager (in dienst van ondernemers of meer anonieme concerns) is bezorgder om de uittekening van de strategie, om de fundering van het strategische plan en om people management. Hij wil het allemaal toch wat beredeneerder, minder vanuit de buik. Dat wil niet zeggen dat de manager het risico uit de weg gaat. Hij heeft immers een drang naar schaalgrootte, die zelfs de neigingen ter zake van de ondernemer overtreft.


Managers en ondernemers staan hoe dan ook zeer dicht bij elkaar als we hen vergelijken met het profiel van de gewone werknemer. Die wil nog altijd zoveel mogelijk zekerheid. Risico’s worden dus gemeden. Hij stelt zich ook minder autonoom op (als hij daartoe al de kans zou krijgen). Is dit niet een duidelijke boodschap voor ondernemers én HR-professionals: het zoeken naar zekerheid van de medewerkers?

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen