< Terug naar overzicht

Werknemers grijpen zelden in wanneer ze gevaarlijke situatie zien op de werkvloer

Werknemers grijpen zelden in wanneer zij een gevaarlijke situatie zien op de werkvloer. De meeste hebben geen idee hoe ze dat moeten doen.

Dat blijkt uit onderzoek van een Nederlands trainings- en consultancybedrijf. Zij onderzochten het gedrag van ruim 2600 werknemers in veertien landen actief in de olie-industrie.

Slechts in 39 procent van de gevallen grijpen werknemers in wanneer zij een gevaarlijke situatie zien op de werkvloer. Als werknemers al proberen gevaarlijk handelen van collega’s te doen stoppen, slaagden ze daar slechts in één op de vijf gevallen in.

Dit betekent volgens de onderzoekers niet dat werknemers roekeloos of onverschillig zijn. Ook worden werknemers niet onder druk gezet door het bedrijf of hun directe leidinggevenden om risico’s te negeren.

Ze houden hun mond, omdat ze bang zijn voor boze reacties of omdat ze er van uitgaan dat de gevaarlijk werkende collega toch niet zal luisteren. “Werknemers zijn niet opgeleid om het gedrag van hun collega's te begrijpen. Daardoor zijn ze minder geneigd om gevaarlijke situaties te stoppen en zijn ze minder succesvol wanneer ze wel proberen in te grijpen”, besluiten de onderzoekers.

“Het is niet alleen een kwestie van motivatie om je mond open te doen, het is ook een kwestie van competenties.”

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen