< Terug naar overzicht

Werknemers geven hun werkplek 7,5 op 10

Werknemers zijn tevreden over hun werkplek. Hun voorkeur gaat naar een vaste werkplek die ze een persoonlijk tintje kunnen geven. Dat is opmerkelijk, zeker nu flexibele werkposten meer en meer de norm worden. Al aanvaarden ze het principe van ‘clean desk’.

Dat blijkt uit een enquête bij meer dan 1300 werknemers door de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, AristA. Medewerkers met een eigen bureau zijn het meest tevreden. Medewerkers die een open ruimte met diverse diensten delen, het minst. De helft van de werknemers die in een open ruimte werken, zou liever over een eigen bureau beschikken of slechts met een beperkt aantal collega’s samen zitten.

Het hoogst op het verlanglijstje van medewerkers staat: niet gestoord worden door lawaai, telefoneren zonder dat collega’s meeluisteren en persoonlijke spullen kunnen opbergen.

Flexibele werkpost


Een flexibele werkpost is een werkpost die door verschillende medewerkers wordt gebruikt. Een kleine 10 procent van de respondenten werkt uitsluitend op één op meerdere flexibele werkposten.

Een flexibele werkpost wordt niet als een verlies van status beschouwd, maar leidt ook niet tot een groter vertrouwen en meer onafhankelijkheid. Al kampt ongeveer 70 procent met een gebrek aan privéruimte. Het feit dat je nieuwe collega’s kan leren kennen, wordt als positief beschouwd.

Ook in een flexibele werkpost is er nood aan ruimtes waar men zich kan afzonderen om geconcentreerd te kunnen werken of vertrouwelijke dossiers te behandelen. Werknemers die zich kunnen afzonderen wanneer ze zich op een project moeten concentreren, zijn meer tevreden dan medewerkers die dat niet kunnen.

Clean desk


Uit de enquête blijkt dat het clean-deskprincipe bekend is en wordt aanvaard: 68 procent van de deelnemers zegt het altijd of vaak toe te passen, meestal uit eigen beweging. De grootte van het bedrijf speelt daarbij geen rol.

Als een clean desk verplicht zou worden, zou minder dan een derde het daar moeilijk mee hebben. Maar zelfs de meest terughoudende deelnemers erkennen dat een clean desk een professionelere indruk geeft en het mogelijk maakt ordelijker te werken.

Een grote meerderheid vindt dat de werkplek een persoonlijke toets mag hebben. Dit doet men het liefst met foto’s, een persoonlijk bureaubladachtergrond en planten. Acht op de tien respondenten zegt zich dan gelukkiger te voelen. 61 procent denkt dat een persoonlijke toets de productiviteit ten goede komt.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen