< Terug naar overzicht

Werknemers denken weer aan een andere baan

Volgens een enquête onder 1000 actieve Belgen over werktevredenheid, stress en retentie begint bijna de helft van de respondenten na te denken over of uit te kijken naar een nieuwe baan. Alweer een symptoom van de langverwachte conjunctuurverbetering?

Securex ZebraZone voerde in januari 2004 een vijfde enquête uit op een representatieve steekproef van ruim 1000 actieve Belgen. Deze groep werd ondervraagd over tevredenheid op het werk, stress en retentie.


Begin 2004 was de index voor tevredenheid gedaald tot 6,42 op 10, het laagste peil sinds de eerste editie van deze peiling in de zomer van 2001 (index = 6,79). De respondenten zijn het minst tevreden over lonen en voordelen (5,45 op 10). Ze vinden hun loon eerder laag in vergelijking met wat anderen voor hetzelfde werk krijgen in andere bedrijven en zijn ook niet tevreden over de manier waarop loonsverhoging in hun bedrijf bepaald wordt.


De belangrijkste determinant voor tevredenheid is echter organisatiebetrokkenheid. De respondenten zijn het meest tevreden over de jobinhoud (7,09) en teamwerk & collega’s (7,09). Ze zijn het meest tevreden met een gevarieerde job waarmee ze zich kunnen identificeren. Ze vinden het belangrijk om met sociale mensen te werken in een team dat vooruitgang boekt.


Van de ondervraagden zou 46,73% van baan willen veranderen (21,98% denkt eraan op korte termijn het bedrijf verlaten en 24,75% wil dat op lange termijn doen). In 2003 lag dit cijfer lager. Slechts 34,6% dacht toen aan opstappen. De oorzaken van deze stijging zijn vooral bedrijfsgebonden en worden bepaald door de perceptie van de werknemers. Uit de enquête blijkt dat een heropleving van de economie in de toekomst geen invloed heeft op het retentiegedrag van de Belg.


Ook over stress op de werkvloer werden vragen gesteld. Er is een lichte stijging in de beoordeling van de stressoren in vergelijking met 2003. Toen bedroeg de score 4,98 op 10, nu is de score 5,09 op 10. De werknemer wordt het meest gestresst door zijn overste (5,63). De tweede grootste stressor is de apparatuur waarmeer hij werkt (5,54). De job (taakinhoud, werkuren, gebruik van vaardigheden) heeft de grootste impact op spanningklachten.
Buffers zijn factoren die helpen om het effect van stressoren op de werknemer te reduceren (zoals een goed sociaal netwerk, goede contacten met collega's en de overste en een goede balans tussen werk en privé-leven). Collega’s zijn de beste buffers tegen stress op het werk. Zij werken sterk stressreducerend en worden goed beoordeeld.


Strain is de fysieke en psychologische uiting van stress. Deze uitingen kunnen zorgen voor verminderde productiviteit en dalend tevredenheidsgevoel. De score voor strain is 4,39 op 10. In vergelijking met 2003 blijft deze score gelijk. Het zich afreageren op werkmateriaal is de meest voorkomende uiting van stress. Stress leidt gemiddeld echter niet tot verminderde prestatie.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen