< Terug naar overzicht

Werknemer wil deeltijds werken, maar doet het niet

Meer dan de helft van de Nederlanders wil graag deeltijds werken. Maar amper een kwart van de werkenden doet dat. Veel aspirant-parttimers vrezen negatieve beeldvorming.

Zowat 57% van de werkenden in Nederland wil graag parttime werken, maar slechts een kwart van de werkenden is parttimer. Dat blijkt uit de Randstad WerkMonitor van oktober 2007. Deeltijdwerk is vooralsnog meer iets voor vrouwen dan voor mannen: bijna driekwart van de vrouwen wil deeltijds werken, ten opzichte van 42% van de mannen. In werkelijkheid werkt slechts 13%van de mannen deeltijds.

Ruim 40% van de managers vindt dat zelfs leidinggevenden prima deeltijds kunnen werken. Nochtans ervaren veel jongeren het omgekeerde. Ze krijgen te horen dat ze eerst maar eens moeten laten zien wat ze waard zijn, voor er van parttime werken sprake kan zijn.

Zo’n 10% van de werkenden geeft in het onderzoek aan dat de balans tussen werk en privé op dit moment zoek is. Eén op de vijf werknemers wijst met de beschuldigende vinger naar de werkgever. Werkgevers die deeltijds werken mogelijk maken, geven nochtans een sterke impuls aan de motivatie van medewerkers.

Toch gaat de beschuldigende vinger niet alleen naar de werkgever. Veel werkenden deinzen gewoon terug voor het lagere salaris én hebben schrik van negatieve beeldvorming. Zo hebben parttimers het gevoel dat fulltimers hen zien als minder ambitieus en minder collegiaal, met minder hart voor de zaak.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen