< Terug naar overzicht

Werknemer is gemiddeld 39,4 jaar oud

Geactualiseerde cijfers van het Steunpunt Werk en Sociale Economie leren dat de Vlaamse werknemer gemiddeld 39,4 jaar oud is. De man is met 39,9 jaar gemiddeld iets ouder dan de vrouw, met 38,8 jaar. Vooral de overheid heeft een "oud" personeelsbestand.

De begrafenissector is de meest vergrijsde. De werknemer is er gemiddeld 53,3 jaar oud. Dat is bijna 14 jaar meer dan de gemiddelde leeftijd voor alle sectoren. De professionele sportbeoefenaar zit met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar dan weer 14 jaar onder dat algemene gemiddelde. Niet verwonderlijk gezien het heel erg specifieke profiel van deze sectoren. De geactualiseerde sectortabellen (ze slaan op 30 juni 2008 en zijn gebaseerd op de indeling in paritaire comités) op de website van het Steunpunt Werk en Sociale Economie bevatten echter meer informatie.

Overheidspersoneel is vrij oud


Zo blijkt vooral de overheid een vrij oud personeelsbestand te hebben. De Vlaamse ambtenaar is gemiddeld 42,4 jaar oud. Maar liefst 31,4 procent van de ambtenaren is minstens 50 jaar oud. Voor de gehele werknemersgroep is dat slechts 21,3 procent. Er komt de volgende jaren dus ruimte voor een afslanking van het overheidsapparaat zonder dat dit tot een sociaal bloedbad hoeft te leiden.

Oudere sectoren


Ook de banksector kampt met een vergrijsd personeelsbestand. Dit verklaart waarschijnlijk waarom nogal wat financiële instellingen ondanks de financiële crisis blijven aanwerven.
Het wegvervoer heeft eveneens vrij oude werknemers. Men kan rustig voorspellen dat vrachtwagenchauffeur meer dan ooit een knelpuntberoep zal worden zodra de crisis uitgewoed is. Ook de sterk groeiende social profit zit boven het gemiddelde.

Instroomsectoren


Kap- en schoonheidssalons, film- en mediabedrijven, uitzendkantoren en horecazaken hebben dan weer erg jonge medewerkers. In veel gevallen gaat het om typische 'instroomsectoren', waar jongeren hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Maar vaak verlaten ze die sectoren daarna om door te stromen naar bedrijfstakken met aantrekkelijkere loon- en arbeidsvoorwaarden.

Voor meer informatie surft u naar www.steunpuntwse.be

Bron: Steunpunt WSE, De Tijd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen