< Terug naar overzicht

Werkloosheid stijgt bij jongeren, maar daalt bij 50-plussers

Vlaanderen telde eind april 191.395 werkzoekenden,. Dat zijn er 3568 of 1,9 procent meer dan vorig jaar. 6,49 procent van de Vlaamse beroepsbevolking is werkzoekend. Opmerkelijk: vooral de jeugdwerkloosheid stijgt, terwijl het aantal werkzoekende 50-plussers daalt.

Dat blijkt uit cijfers die de VDAB bekendmaakte. De stijging geeft echter een vertekend beeld doordat de uitzendkrachten trager worden uitgeschreven sinds dit jaar. Volgens de vroegere berekeningsmethode ligt het aantal werkzoekenden één procent lager dan in april 2011.

Voortaan worden uitzendkrachten pas weggelaten uit de statistieken wanneer ze minstens tien dagen op 28 gewerkt hebben. Vroeger was dit al vanaf de eerste dag. Door die nieuwe berekening staan er nu 5495 werkzoekenden extra in de statistieken. De stijgende jeugdwerkloosheid met 5,6 procent is hierdoor dan ook deels te verklaren. Maar ook de economische terugval speelt de jongeren parten.

Bij de werkzoekende 50-plussers is er daarentegen een daling met 2,7 procent. En dat terwijl de sluitende aanpak recent is verschoven tot 55 jaar. Opvallend is dat de leeftijdscategorie 50 tot 55 jaar een daling registreert van 6,9 procent op jaarbasis. Niettemin is 26,5 procent van de Vlaamse werkzoekenden ouder dan 50 jaar.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen