< Terug naar overzicht

Werkloosheid in Vlaanderen is vooral stedelijk probleem

De dualisering van de werkloosheidsproblematiek in Vlaanderen zet zich door. Werkloosheid in Vlaanderen is vooral een stedelijke problematiek geworden. Terwijl de werkloosheid in het merendeel van de Vlaamse gemeenten verbetert, blijft de situatie in Vlaamse steden problematisch en verslechtert ze zelfs.

Dat blijkt uit het VIONA-onderzoek ‘Regionale verschillen in arbeidsvraag en arbeidsaanbod’, uitgevoerd door Idea Consult. De onderzoekers brachten de arbeidsmarktverschillen in kaart op gemeentelijk niveau.

Zo worden steden gekenmerkt door een hoge werkloosheidsgraad en een hoog aantal vacatures. Aan de kust en in de provincie Limburg is de werkzaamheidsgraad laag en de werkloosheidsgraad hoog.

In West-Vlaanderen (exculsief de kustgemeenten), Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is de situatie omgekeerd: de werkzaamheidsgraad is er hoog en de werkloosheidsgraad laag. In de gemeenten rond Brussel wordt een stijgende werkloosheid waargenomen.

De onderzoekers konden geen homogene arbeidsmarktgebieden definiëren op een hoger niveau dan de gemeenten. Anders gezegd, de werkloosheidsproblematiek wordt dus sterk bepaald door gemeentespecifieke kenmerken.

De studie toont aan dat de werkloosheid in Vlaanderen vooral een stedelijke problematiek is. Uit analyse van historische gegevens dat deze verschillen structureel zijn en nog toenemen.

Bron: Vlaams ministerie van Werk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen