< Terug naar overzicht

Werkloosheid in EU daalt licht, jeugdwerkloosheid blijft alarmerend hoog

De werkloosheid in de Europese Unie daalde licht in januari 2011. Hoewel in sommige EU-lidstaten de arbeidsmarkt tekenen van beterschap vertoont, zo toont het meest recente maandelijkse Arbeidsmarkt Fact Sheet van de Europese Commissie aan. Niettemin verwacht de commissie dat de situatie op de arbeidsmarkt wankel blijft.

De werkloosheidsgraad in de Europese Unie daalde in januari 2011 voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis. Nadat de werkloosheid in Europa tussen februari en december 2010 bleef hangen op 9,6 procent, daalde die in januari 2011 met 0,1 procentpunt. De daling van de tewerkstelling daarentegen is gestopt sinds het tweede kwartaal van vorig jaar.

De jeugdwerkloosheid daarentegen blijft binnen de EU onrustwekkend hoog. Hoewel het Europees gemiddelde sinds november 2010 stabiel blijft rond 20,6 procent, stijgt het nog in sommige Europese lidstaten. In vijf lidstaten bedraagt de jeugdwerkloosheid meer dan 30 procent: in Spanje, Hongarije, Letland, Litouwen en Slowakije. In Duitsland, Oostenrijk en Nederland ligt de jeugdwerkloosheid onder de 10 procent.

De heropleving van de arbeidsmarkt blijft al bij al wankel, tenzij het creƫren van tewerkstelling een echte prioriteit wordt en de regeringen van de lidstaten de beschikbare instrumenten beter inzetten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen