< Terug naar overzicht

Werkloosheid daalt, werkgelegenheidsgraad stijgt maar licht

Op een jaar tijd creëerden de EU-leden meer dan drie miljoen extra banen. Ook België slaagt erin de werkloosheid te doen dalen, maar de werkgelegenheid stijgt slechts licht. De situatie in Brussel en bij 55-plussers blijft alarmerend.

Tussen midden 2006 en midden 2007 werden in de Europese Unie (27 lidstaten) meer dan drie miljoen extra banen gecreëerd. Dat schrijft zakenkrant De Tijd, op basis van een verslag van de Europese Commissie over de arbeidsmarkt. Spanje, Duitsland en Polen zijn de koplopers wat betreft het terugdringen van de werkloosheid. Spanje doet het al jaren goed, Duitsland en Polen zijn aan een sterk herstel bezig.

Het aantal vacatures dat niet onmiddellijk ingevuld raakt, stijgt wel in alle Europese landen.

In de EU steeg de werkgelegenheidsgraad in een jaar tijd met 1 procentpunt, tot 65,3%. De werkloosheid onder de bevolking tussen 15 en 65 jaar daalde eveneens 1 procentpunt, tot 7,1%. In alle lidstaten met uitzondering van Slowakije ligt de werkloosheid nu duidelijk onder 10%. Aan de Amerikaanse (4,6%) of de Japanse (3,8%) cijfers zijn we echter nog lang niet toe.

België volgt min of meer de Europese tendens. In de eerste helft van dit jaar lijkt de werkgelegenheid wel te stabiliseren. Met een werkgelegenheidsgraad van 61,6% ligt België wel een heel eind achter op het Europese gemiddelde en zeker op het Europese streefdoel van 70%. Tijdens het eerste halfjaar waren in België gemiddeld 4.346.000 mensen aan het werk, 3,2% meer dan begin 2006.

De situatie in Brussel is ronduit alarmerend. Tussen midden 2006 en midden 2007 steeg de werkloosheid met 4,5% in onze hoofdstad. In Vlaanderen was er een daling van 9%, in Wallonië met 8,4%. De werkloosheidsgraad ligt het hoogst bij Brusselse laaggeschoolden: 31,2%. Ter vergelijking: bij hooggeschoolde Vlamingen ligt het cijfer op 2,4%.

Ook in de groep 55 tot 65 jaar blijft ons land uiterst slecht presteren. Slechts 33,8% van die groep is aan de slag. Op Polen, Malta en Hongarije na, is dit het slechtste cijfer van de EU. Er werd wel al vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig jaar, maar het streefdoel van 50% tegen 2010 is nog ver weg.


Meer weten over de situatie van ouderen op de arbeidsmarkt, de competenties van oudere wenknemers, en de maatregelen van de Vlaamse overheid om het u gemakkelijk en voordelig te maken om een geschikte 50-plussers te vinden, aan te werven, te integreren en op te leiden? Lees het verslag van het seminarie Actief 50+: nog nooit was ervaring zo voordelig, een samenwerking van VDAB en HR Square in HR Square nr. 51 (december).


Geïnteresseerd en nog geen abonnee? Neem een abonnement via bert@hrsquare.be of tel. 053/60.56.75.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen