< Terug naar overzicht

Werkgeversorganisaties veroordelen actiedag scherp, vakbonden plannen hardere acties

Terwijl VBO, Agoria en andere werkgeversorganisaties de actiedag van vorige vrijdag scherp veroordelen, plannen de vakbonden ABVV en ACLVB nieuwe, harde acties tegen het interprofessioneel akkoord (IPA).

In de huidige onzekere politieke, sociale en economische omstandigheden zijn de acties tegen het IPA misplaatst en onverantwoordelijk. Bovendien gaat het om een historische vergissing, reageert de werkgeverskoepel VBO. Ze brengen het imago van het land voor de zoveelste keer schade toe en remmen het prille economische herstel nodeloos af.

“Een historische vergissing, omdat de eisen die de actievoerders stellen, net zoals in de jaren ’70 van de vorige eeuw een verdere loonkostenontsporing dreigen te bespoedigen met massale werkloosheid en ontsporende overheidsfinanciën als gevolg. Niemand is gebaat met een aanhoudende sociale onrust, en zeker niet de werkgelegenheid”, besluit directeur-generaal Pieter Timmermans.

20 miljoen


De technologiefederatie Agoria berekende het economische verlies in de technologische industrie door de acties van de liberale en socialistische vakbonden op 20 miljoen euro. De reputatieschade voor ons land valt niet te becijferen.

Paul Soete, CEO van Agoria: “De stakende vakbonden hebben vandaag bewezen dat ze een grote beschadigingscapaciteit bezitten bij gebrek aan capaciteit tot onderhandelen. Destructief spierballengerol is voor hen belangrijker dan opbouwend overleg.”

Antisociaal


“Deze acties zijn kortzichtig en antisociaal,” zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De zelfstandigenorganisatie noemt de vakbondsprotesten bovendien onrealistisch, gezien de precaire economische situatie.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) herhaalt nogmaals zijn pleidooi voor een wettelijk geregelde minimale dienstverlening bij stakingen.

"Actie voeren is een recht”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Maar men moet dan wel actie voeren voor jobs, want dat biedt de eigen leden een toekomstperspectief.”

"Onze ondernemers werken in moeilijke economisch omstandigheden hard om toegevoegde waarde en jobs te blijven creëren. Als dank voeren vakbonden nu actie die onnodig schade toebrengt aan onze ondernemingen. Waar blijven de acties om samen te werken aan de toekomst van onze regio, onze bedrijven en hun medewerkers? Is jobcreatie misschien geen doelstelling meer van de vakbonden”, vraagt Libeer zich af.

Nieuwe acties


ABVV en ACLVB plannen nieuwe, harde acties. “Zeker als de werkgevers zich zo doof blijven opstellen, zullen de acties in de sectoren bikkelhard zijn”, zegt Paul Lootens, algemeen secretaris van de Algemene Centrale-ABVV. “Vooral waar er economische mogelijkheden zijn, zoals in de chemie of de farmaceutische sector, zullen we op onze strepen staan.”

Bron: De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen