< Terug naar overzicht

Werkgevers willen Vlaams sociaal overleg

De Vlaamse werkgeversorganisaties VOKA, Unizo, Boerenbond en Verso lanceerden een beginselverklaring voor een vernieuwd model van sociaal overleg. Het sociaal overleg moet anders werken, maar moet ook mikken op betere resultaten inzake competitiviteit, werkzaamheid en welvaartsverdeling, om beter te beantwoorden aan de noden van ondernemingen en werknemers in deze tijd.

Het voorstel anticipeert op de belangrijke overdrachten van bevoegdheden inzake arbeidsmarkt en sociale bescherming die voorzien zijn in het Vlinderakkoord. Dit betekent dat er sociaal overleg gevoerd moet worden vanuit een geïntegreerde visie en aanpak, die dan wordt uitgerold op respectievelijk Vlaams en federaal niveau.

Deze geïntegreerde aanpak van het sociaal overleg zal het voor de sectoren mogelijk maken om de uitkomsten van dit federale en Vlaams sociaal overleg te vertalen in coherente en productieve resultaten op de werkvloer. Daardoor zal dit overleg op het Vlaamse niveau geen meerkosten meebrengen.

Het vernieuwd sociaal overleg vertrekt van het concept van de ‘waardeketen van de loopbaan’. Dit betekent dat het naast loon- en arbeidsvoorwaarden onder meer ook onderwijs, vorming en opleiding, competentiebeheer, loopbaanplanning en mobiliteit omvat.

Om dit alles voor te bereiden, uit te werken en verder op te volgen, zetten de Vlaamse werkgeversorganisaties VOKA, Unizo, Boerenbond en Verso een structureel overleg op, genaamd ‘het Vlaams werkgeversoverleg’. Ook de huidige samenwerking met de Vlaamse sectorfederaties zal versterkt en uitgediept worden. De SERV vormt het centrale orgaan op Vlaams niveau voor het vernieuwd sociaal overleg.

Tot slot reiken de Vlaamse werkgeversorganisaties de hand aan de andere sociale partners (federaties, vakbonden) in Vlaanderen en België om samen dit vernieuwd model van sociaal overleg verder uit te werken en door te voeren op het terrein.

Bron: Voka

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen