< Terug naar overzicht

Werkgevers vinden moeilijk geschikt personeel

Liefst 36 procent van de Belgische werkgevers krijgt niet alle vacatures ingevuld. België staat daarmee op de 18de plaats in de ranglijst van 39 bestudeerde landen.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek bij wereldwijd 40.000 werkgevers (waaronder 750 uit België) van uitzendbedrijf Manpower. Mede door de economische heropleving ondervindt 36 procent van de Belgische werkgevers moeilijkheden om de geschikte profielen te vinden.

Wereldwijd krijgt 34 procent van de werkgevers (tegenover 31 procent in 2010) hun vacatures moeilijk ingevuld. In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) is dat 26 procent ten opzichte van 23 procent vorig jaar.

Als grootste oorzaak wijzen de werkgevers naar de kandidaten die niet over de juiste talenten beschikken. De kandidaten beschikken over onvoldoende technische of sociale vaardigheden, kennis of ervaring.

De lijst van knelpuntberoepen is in de loop der jaren nauwelijks gewijzigd. In België wordt de top tien aangevoerd door technici, geschoolde arbeiders en ongeschoolde arbeiders. Onmiddellijk gevolgd door (vorkheftruck)chauffeurs op vier (vorig jaar nog op zes).

Opvallend in de top tien is de intrede van verplegers en van management- en directiefuncties op de vijfde en tiende plaats. Ook IT-medewerkers duiken na een jaar afwezigheid opnieuw op in de lijst (7de plaats).

Alle 39 ondervraagde landen worstelen met een tekort aan arbeidskrachten, zij het in verschillende gradaties. De oorzaak van het tekort varieert naargelang van de lokale situatie, in functie van de economische groei, het specifieke economische weefsel, het opleidingsniveau of de demografie.

Bovenaan op de lijst prijken Japan (80%), India (67%), Brazilië (57%), Australië en Taiwan (elk 54%), Roemenië (53%) en de USA (52%). De landen die het gemakkelijkst gekwalificeerd personeel vinden zijn Polen (4%), Ierland (5%), Noorwegen (9%), Peru (10%), Spanje (11%) en Zuid-Afrika (14%).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen