< Terug naar overzicht

Werkgevers gematigd positief over begrotingsakkoord

De werkgeversfederaties reageren gematigd positief op het begrotingsakkoord. Al betreuren ze dat er niets gedaan is aan de loonhandicap van de bedrijven. Tezelfdertijd roepen ze de vakbonden op de sociale rust te bewaren.

“Toch zijn daarmee niet alle problemen van de baan”, vindt Rudy Thomaes van het VBO. Zo denkt hij dat onze concurrentiekracht en het marktaandeel van onze bedrijven zal blijven afnemen. Net daarom wil hij de automatische indexkoppeling en de zware loonkosten in ons land opnieuw ter sprake brengen.

De VBO-topman ontkent ook dat de werknemers de rekening zullen moeten betalen, zoals de vakbonden het voorstellen. De regeringspartijen hebben volgens hem gewerkt aan een “gelijk niveau van ontevredenheid”, waarbij iedereen een steentje zal moeten bijdragen. “Ook kaderleden leveren in op aandelenopties en bedrijfswagens”, merkt hij op.

Thomaes waarschuwt ook de vakbonden. Ons land kan zich na de politieke crisis nu geen lange periode van sociale onrust veroorloven. “Zo niet zou de economische groei nog verder onder druk komen en zouden er weinig nieuwe banen komen.”

“Het begrotingsakkoord, zoals nu goedgekeurd, is evenwichtig en kan rust en stabiliteit doen terugkeren op de financiële markten”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in reactie op de persconferentie van formateur Elio Di Rupo. Volgens Unizo worden de extra inkomsten vooral gezocht bij de werkgevers en wordt de competitiviteit van de ondernemingen niet gestimuleerd.

“In het huidige akkoord blijven werknemers gevrijwaard en wordt minstens twee miljard euro gezocht via extra belastingen op ondernemers en arbeid. Die lasten komen bovenop de stijgende loonkosten. Het is zeer te betreuren dat dit akkoord geen maatregelen voorziet om onze Belgische loonhandicap weg te werken,’ reageert Van Eetvelt.

Unizo roept op om de regering nu de kans te geven dit akkoord uit te voeren. “Daarvoor is ook sociale rust nodig. De duidelijkheid over de maatregelen en stabiliteit zijn noodzakelijk om opnieuw te zorgen voor welvaart en economische groei.”

Nog een stap verder gaan


Voor Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is het relatief evenwichtig en dus aanvaardbaar. “We zijn opgelucht dat er eindelijk een akkoord is om het begrotingstekort te beperken tot 2,8 procent. In vergelijking met een week geleden wordt er ook meer bespaard en is er een aanzet tot structurele hervormingen op de arbeidsmarkt”, reageert voorzitter Luc De Bruyckere.

“We moeten meer mensen aan het werk krijgen en we zullen met zijn allen ook langer actief moeten zijn. De structurele hervormingen die de onderhandelaars doorvoeren, zetten een stap in de goede richting, maar worden te traag ingevoerd”, merkt De Bruyckere op. “Het individueel brugpensioen wordt pas in 2015 op 60 jaar gebracht en het vervroegd pensioen gaat pas in 2016 van 60 naar 62 jaar. Die maatregelen zullen ons dus niet helpen om de 700.000 vacatures die tegen 2015 worden verwacht, in te vullen.”

Tegelijk roept de Voka-voorzitter de vakbonden op om de aangekondigde staking van 2 december af te blazen.

Voor de ondernemingsorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bevat het begrotingsakkoord heel wat slechte elementen voor zelfstandigen en kmo's. “Zij kunnen nochtans de motor zijn van het economisch herstel, maar dan moeten ze de nodige zuurstof en ruimte krijgen. Dat is nu nadrukkelijk niet het geval.”

Het NSZ verwijst onder meer naar het amper aangepakte werkloosheidsbeleid, het ontbreken van een loonlastenverlaging, het niet raken aan de index en de hogere belasting op bedrijfswagens. “Het zijn beleidskeuzes die stuk voor stuk ondernemers pijn zullen doen”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Desondanks is het een goede zaak dat er eindelijk een begrotingsakkoord is, luidt het nog.

Bron: De Standaard/De Redactie/Voka/NSZ/Unizo/VBO

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen