< Terug naar overzicht

Werkgevers communiceren gebrekkig over verloning

Werkgevers communiceren te weinig over de logica of de strategie van het gehanteerde verloningsbeleid. Vooral over het waarom van een bonus wordt zelden gecommuniceerd en dat heeft een negatieve impact op het engagement van werknemers.

Uit een jaarlijks onderzoek naar verloning door het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) blijkt dat slechts 40 procent duidelijk communiceert over beslissingen omtrent veranderingen in het loon. En slechts 20 procent legt een link tussen wijzigingen in het verloningspakket en de individuele prestaties van de medewerker.

Als werkgevers al communiceren over hun verloningsbeleid, is het vooral over waarom ze minder loon geven (76 procent). Slechts 62 procent van de werkgevers communiceert over het waarom van een loonsverhoging.

De meest voorkomende opgegeven redenen over waarom de verloning aangepast wordt: de economische situatie (45 procent), de kosten voor het bedrijf (38 procent) en de individuele prestaties van de medewerker (15 procent).

Over het waarom van een bonus wordt meer gecommuniceerd. 79 procent van de werknemers ontving een gemotiveerde uitleg over de hoogte van de bonus. Daaruit blijkt dat de hoogte van de bonus vooral bepaald wordt door de individuele performantie, gevolgd door de teamprestaties en de organisatieresultaten.

Tot slot blijkt dat werknemers meer tevreden zijn over hun loon als daar open en transparant over wordt gecommuniceerd. Slechts 19 procent van de werknemers vindt dat zijn loon zijn prestaties reflecteert. “Dit wijst nog maar eens op het belang om ook over loonsverhogingen of het waarom van de hoogte van een bonus te communiceren. Hierdoor voelen werknemers zich gewaardeerd. En dat heeft een positieve impact op hun engagement”, aldus de onderzoekers.

Bron: People Management

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen