< Terug naar overzicht

Werkgevers bespieden personeel via sociale media

Ruim een derde van de Nederlandse werkgevers gebruikt sociale media om onderzoek te doen naar het eigen personeel. Nederlandse werknemers worden dan ook steeds vaker ontslagen vanwege uitlatingen die ze doen via deze kanalen.

Dat blijkt uit onderzoek van Arag, een juridische dienstverlener, bij 924 ondernemers. Vele werkgevers gebruiken sociale media niet alleen om hun bedrijf te promoten en personeel te zoeken, maar ook om hun personeel te controleren.

Ruim een derde van de ondernemers geeft toe onderzoek te doen naar hun personeelsleden op sociale media. 10 procent doet dit regelmatig en 25 procent soms. Ruim de helft (56 procent) zegt dit nooit te doen.

De verwachting is dat dit tot meer arbeidsconflicten zal leiden. Medewerkers gooien immers allerhande zaken op Facebook en Twitter en collega’s zijn vaak met elkaar verbonden via sociale media.

Overigens erkennen Nederlandse rechters uitingen op internet als bewijs bij ontslag. Dat bleek onlangs in een zaak rond een Nederlandse werknemer van Blokker. Hij had de winkelketen op internet een 'hoerenbedrijf' genoemd en zijn teamleider een 'hoerenstumper'. Een collega speelde dit door naar de leidinggevende, waarop de man werd ontslagen.

Een operatie-assistente werd ook ontslagen: zij zat al maanden thuis, terwijl haar collega's via Facebook konden zien dat ze wel met haar bandje optrad. Een productiemedewerker die thuis zat met rugklachten, zette op de in Nederland populaire netwerksite Hyves dat hij aan het springen was bij een metalconcert.

Bron: Arag/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen