< Terug naar overzicht

Werkgevers begeleiden werknemers zelf naar nieuw werk

Een pilootproject waarbij groepen samenwerkende bedrijven werknemers herplaatsen die met ontslag bedreigd worden, is succesvol. Ruim de helft van de 650 werknemers wiens baan op de tocht stond, hebben zo een nieuwe job gevonden.

In Nederland startten ruim een jaar geleden negen experimenten om te onderzoeken of werkgevers en werknemers een directe rol kunnen spelen bij het van-werk-naar-werk helpen van werknemers. Dus zonder de tussenkomst van UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), de Nederlandse tegenhanger van de RVA.

Bij de negen experimenten werken vakbonden en werkgevers samen, bijvoorbeeld door werknemers te scholen voor een andere baan. Een medewerker die op de ene plek overbodig is, kan zo ergens anders een vacature vervullen.

Uit een tussentijds rapport blijkt dat vooral lager opgeleide ouderen aan een andere baan zijn geholpen. De gemiddelde leeftijd van de betrokken werknemers ligt tussen de 45 en 50 jaar.

Of een experiment succesvol is, hangt onder meer af van het draagvlak bij individuele werkgevers en werknemers, zo blijkt uit de tussenrapportage. Het gaat om betrokkenheid tot op de werkvloer. Ook de actieve deelname van vakbonden blijkt een grote rol te spelen. De kans van slagen lijkt het grootst bij bestaande, goedlopende samenwerkingsverbanden, zoals sectorfondsen en de samenwerking tussen sociale partners.

Deelnemers aan het project kregen een financiƫle bijdrage van maximaal 2500 euro per werknemer voor de begeleiding naar nieuw werk. De werkgevers moeten minimaal net zoveel investeren als ze aan subsidie krijgen.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen