< Terug naar overzicht

Werkgever en werknemer willen flexibiliteit (maar niet noodzakelijk dezelfde)

Werkgevers en werknemers willen allebei flexibiliteit, blijkt uit onderzoek van een HR-dienstverlener. Maar beiden hebben zo hun eigen verwachtingen.

Zowel werknemers als werkgevers hebben hun eigen verwachtingen omtrent flexibiliteit, en dit op het vlak van overuren, opleidingen, tijdskrediet en vormen van deeltijds werken. Dat constateert SD Worx. De HR-dienstverlener onderzocht in welke mate werkgevers en werknemers elkaar vinden in de vraag naar meer flexibiliteit.

Uit het onderzoek blijkt dat organisaties inspelen op de flexibiliteitseisen van werknemers. Zo’n 92% van de ondervraagde ondernemingen zegt dat het medewerkers toestaat om opleidingen te volgen die verband houden met hun huidige job. Bijna een derde (32%) staat dit zelfs toe voor opleidingen die niet relevant zijn voor de actuele functie. Deze laatste opleidingen passen in de huidige vraag naar meer talentmanagement en hebben betrekking op doorgroeimogelijkheden en interne mobiliteit.

Deeltijds werken wordt ook uitgebreid toegestaan: 89% van de bedrijven gaat daarop in. Andere flexibiliteitseisen van werknemers zijn taakverbreding en glijdende uren. Werkgevers gaan ook hierop in: 70% gaat in op de vraag naar taakverbreding, 69% op de vraag naar glijdende uren. Minder populair is het toestaan van thuiswerken: voor slechts 43% van de organisaties is dat mogelijk.

Natuurlijk stellen organisaties op hun beurt flexibiliteitseisen aan hun werknemers. Meer dan driekwart van de bedrijven (78%) verlangt dat werknemers opleidingen volgen die verband houden met de functie. Her- en bijscholing zijn dus topics waar werkgevers van wakker liggen. In die mate zelfs dat 73% vindt dat werknemers tijdens hun loopbaan gas mogen terug nemen om opleidingen te volgen. Dit kan onder meer via educatief verlof, opleidingscheques voor de werknemer en opleidingskredieten in het kader van tijdskrediet.

Over de vraag wie verantwoordelijkheid draagt voor her- en bijscholing zijn werkgevers verdeeld: 42% vindt dat iedereen (werkgever, werknemer, overheid) hierin verantwoordelijkheid draagt, 31% vindt dat hij als werkgever hierin de grootste verantwoordelijkheid draagt, 23% legt de verantwoordelijkheid bij de werknemer en 4% bij de overheid. Voor een aantal specifieke maatregelen kijkt men resoluut naar de overheid: 40% vindt dat er een betere aansluiting tussen onderwijs en werk nodig is, 34% vraagt meer opleiding of herscholing van werklozen.

Werkgevers verlangen daarnaast ook dat medewerkers overuren kloppen: 67% eist dat werknemers af en toe overuren presteren. De meerderheid van de werkgevers vraagt ook taakverbreding (61%), flexibele arbeidstijden of uurroosters (57%) en jobrotatie of interne mobiliteit (51%).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen