< Terug naar overzicht

Werkgelegenheid in kmo’s daalt voor het eerst sinds drie jaar

Tijdens het eerste kwartaal van 2012 daalde de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s met een kleine 0,2 procent. Dit is geleden sinds het vierde kwartaal 2009. Vooral de tewerkstelling van arbeiders daalde.

Dat blijkt uit de kmo-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx. De daling van de structurele tewerkstelling situeert zich zowel bij de kleine, middelgrote als grote Belgische kmo’s. In het Vlaamse Gewest daalde de tewerkstelling met nauwelijks 0,1 procent. In Brussel steeg de tewerkstelling met 1,3 procent, in Wallonië daalde ze met 1 procent.

Het verlies aan tewerkstelling situeert zich vooral in de secundaire sector en dit zowel in Vlaanderen als in Wallonië̈. Dit is geen goed teken, aangezien het industriële weefsel van onze economie zich net in deze sector situeert. De tewerkstelling in de quartaire sector, met name de zorg- en culturele sector, kent dan weer in alle gewesten een stijging.

De lagere tewerkstelling in de secundaire sector heeft tevens als gevolg dat er minder arbeiders zijn in kmo’s dan vorig jaar. Ook het feit dat er meer deeltijdse banen zijn bijgekomen terwijl het aantal voltijdse posities afnam, is hier een gevolg van. Deze laatste trend wordt nog versterkt door het feit dat in de quartaire sector verhoudingsgewijs meer deeltijdse medewerkers aan het werk zijn dan in de andere sectoren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen