< Terug naar overzicht

Werkgelegenheid in kmo’s blijft dalen

Voor het tweede opeenvolgende kwartaal daalde de tewerkstelling in de Belgische kmo’s. Opvallend daarbij is dat vooral de allerkleinste kmo’s de werkgelegenheid zien dalen en dat vooral recent aangeworven werknemers afvloeien.

Dat blijkt uit de kmo-jobindex van SD Worx. Door deze daling ligt de tewerkstelling in kmo’s opnieuw op het peil van september 2011. Sinds december 2005 werken er 11,5 procent minder mensen bij kmo’s.

‘Last in, first out’


Vooral de tewerkstelling bij de allerkleinste kmo’s (tot 20 werknemers) daalt. Dat is opmerkelijk, omdat net deze ondernemingen een zeer voorzichtig beleid voeren rond het aanwerven en ontslaan van werknemers.

Een andere opvallende vaststelling is dat de mensen die moeten afvloeien, niet per definitie de werknemers met een hoge anciënniteit zijn, maar eerder de nieuwelingen. Het aantal mensen met minder dan één jaar anciënniteit daalde het voorbije kwartaal met 2 procent, het aantal werknemers met een anciënniteit tussen 3 en 4 jaar zelfs met bijna 4 procent. Dit zijn voornamelijk jongeren: de minder dan 25-jarigen krijgen de meeste klappen (-2,5 procent), gevolgd door de 25- tot 29-jarigen (-0,18 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen