< Terug naar overzicht

Werk maken van werkplekleren

Te veel jongeren verlaten het onderwijs zonder diploma. De Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen (SERV) pleit in een advies om sterker in te zetten op leren en werken.

In Vlaanderen verlaat zo’n 14,2 procent van de jongeren het onderwijs zonder diploma en dat aantal stijgt. Vaak gaat het om leerlingen die schoolmoe zijn. “Zonder diploma maken ze weinig kans op de arbeidsmarkt. Werkplekleren geeft hen wel kansen om competenties te verwerven voor de arbeidsmarkt en een attest of diploma te halen. Zo verloopt de aansluiting van school naar arbeidsmarkt vlotter. Wie kan leren op de werkvloer heeft bovendien de eerste stap naar levenslang leren gezet”, zegt Caroline Copers, SERV-voorzitter.

Om werkplekleren echt te doen slagen, is een mentaliteitswijziging nodig. “Werkplekleren is vandaag nog te weinig ingebed in de cultuur van scholen en ondernemingen. In de onderwijswereld moet het besef ingang vinden dat werkplekleren een meerwaarde is voor iedereen die een beroep wil leren. Ondernemingen moeten beseffen dat investeren in werkplekleren bijdraagt aan een positieve leercultuur en een leven lang leren.”

Voor de SERV betekent werkplekleren altijd leren en werken binnen een onderneming of een organisatie, in een traject met een gedefinieerd opleidingsplan en met de mogelijkheid tot attestering van het geleerde of de verworven competenties

Bron: SERV

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen