< Terug naar overzicht

Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Op 28 april 2007 organiseert de Internationale Arbeidsorganisatie voor de twaalfde keer de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dit jaar staat het evenement in het teken van ‘fatsoenlijk werk’. Een dag als 28 april is een ideaal aanknopingspunt om in uw organisatie preventie in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen.

In de campagne ‘Fatsoenlijk werk’ staan volgende aspecten centraal: internationale normen voor veiligheid en gezondheid op het werk, sociale bescherming op het werk en een succesvol sociaal overleg. Op de website van de Internationale Arbeidsorganisatie kunt u een aantal instrumenten gratis downloaden, zoals een rapport, posters, postkaarten enz.

Prevent, het multidisciplinair kennisinstituut gericht op de preventie van beroepsrisico’s door de bevordering van de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden en de verbetering van de arbeidsorganisatie, geeft enkele tips voor acties.

- Lanceren van een voorlichtingscampagne: bereidt u momenteel een voorlichtingsactie voor over specifieke risico’s die extra aandacht vragen in uw bedrijf, dan is 28 april een ideale startdatum.

- Plaats gezondheid op het menu: gezonde voeding promoten door op te roepen die dag extra gezond te eten. Informatie (foto, affiche, een boodschap op het intranet) verspreiden over gezonde voeding, eventueel het aanbieden van een gezond menu en fruit in de kantine.

- Aandacht vragen voor slachtoffers van een arbeidsongeval: de herdenking van de slachtoffers (eventueel een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van een arbeidsongeval) aangrijpen om aan te tonen dat arbeidsongevallen nog steeds tot de realiteit behoren, cijfers over arbeidsongevallen (statistieken van de sector, bedrijfsstatistieken), een voorbeeld van een ongeval aanhalen, een video tonen, preventiemaatregelen in herinnering brengen voor veel voorkomende (bijna-)ongevallen, een toolboxmeeting organiseren enz.

- Een wedstrijd organiseren voor de medewerkers. De wedstrijd kan bijvoorbeeld vragen naar suggesties voor het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in uw bedrijf.

- Een tentoonstelling opzetten: veiligheid en gezondheid visueel in de kijker plaatsen bijvoorbeeld door foto’s of affiches op te hangen, aangevuld met slogans, eventueel gegevens over arbeidsongevallen, acties en verwezenlijkingen uit het globaal preventieplan.

Prevent heeft heel wat hulpmiddelen ter beschikking om uw voorlichtingsacties in goede banen te leiden.

Meer informatie op http://www.ilo.org en op http://www.prevent.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen