< Terug naar overzicht

We communiceren binnen salarisschalen

Wie communiceert, doorbreekt zelden verschillen in afdeling, functie en rang. Zo communiceert u duizend keer meer met een collega uit dezelfde functiegroep, afdeling en locatie dan met anderen. Drie kwart van uw mails zijn gericht aan iemand met dezelfde salarisschaal.

De organisatorische structuur van bedrijven belemmert onze communicatie. Verschillen in afdeling, functie en rang worden zelden overbrugd, waardoor ze in stand worden gehouden. Om de samenwerking en dus de efficiëntie te versterken, moet er tussen werknemers meer cross-group-communicatie plaatsvinden. Die vorm van communicatie is nu nog zeldzaam. Dat is de conclusie van de publicatie Communication (and Coordination?) in a Modern, Complex Organization.
Wetenschappers van de Harvard Business School bestudeerden drie maanden lang het communicatiegedrag van 30.000 werknemers van grote organisaties. Ze maken een onderscheid tussen drie soorten grenzen: organisatorische grenzen (functies, afdelingen), geografische grenzen (afstanden tussen verschillende locaties of afdelingen) en sociale grenzen (rang, geslacht).
Vooral de eerste twee categorieën blijken een belangrijke belemmering te vormen voor communicatie binnen de organisatie: mensen die zowel in een andere functie als op een andere locatie werkzaam zijn, communiceren duizend keer minder met elkaar dan mensen die wel binnen eenzelfde functiegroep, afdeling en locatie werken.
Hiërarchie blijkt ook een belangrijk struikelblok. Verreweg het meeste e-mailverkeer vindt plaats tussen mensen in dezelfde of aangrenzende salarisschaal: 76% van de interne e-mails zijn gericht aan een werknemer in dezelfde salarisschaal, tegenover amper 6,4% van de e-mails die twee schalen behelst. Slechts 1,6% van de e-mails overbrugt drie of meer salarisschalen. Opmerkelijk is dat vrouwelijke werknemers vaker deelnemen aan organisatiebrede cross-group-communicatie, evenals mensen werkzaam in sales en marketing.

Bron: In Feite

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen