< Terug naar overzicht

Wat ligt er in mijn schoentje?

Vier op de tien werknemers hebben op sinterklaasdag 6 december chocolade, speculaas of ander snoepgoed gevonden op hun bureau. Binnenkort krijgen ze veelal ook wat van de Kerstman. Bijna alle werkgevers geven immers ook een attentie voor hun werknemers in de eindejaarsperiode. Op die manier willen ze hun medewerkers motiveren en extra belonen. Niettemin ligt het budget hiervoor lager als gevolg van de crisis.

Dat blijkt uit een onderzoek van de sociaal secretariaten Partena en HDP bij 999 werkgevers en 570 werknemers. Ongeveer 40 procent van de werknemers zullen voor Sinterklaas chocolade, speculaas en ander snoepgoed krijgen.

Al speelt de grootte van het bedrijf een rol: hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans medewerkers iets te krijgen. Sinterklaas blijkt ook iets minder populair te zijn in Wallonië (30 procent in Wallonië tegenover 43 procent in Vlaanderen).

Niet voor de kinderen?


Opmerkelijk is dat werkgevers liever een geschenkje aan hun medewerkers geven dan aan de kinderen van hun personeelsleden. Slechts 13 procent voorziet in een attentie voor de kinderen van de medewerkers ter gelegenheid van Sinterklaas.

Al speelt de grootte van het bedrijf ook hiervoor alweer een rol: hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat aan de kinderen van de medewerkers wordt gedacht.

Eindejaar


70 procent van de werkgevers geven hun werknemers een eindejaarsgeschenk en een kleine meerderheid (56 procent) organiseert een nieuwjaarsreceptie. Al sluit het ene het andere niet uit.

In Vlaanderen is het eindejaargeschenk populairder dan in Wallonië (74 procent tegenover 61 procent). Werkgevers geven voornamelijk snoepgoed en cadeaucheques. Bedrijven met maximaal 20 werknemers verkiezen een eindejaarsgeschenk boven een eindejaarsreceptie.

Zowat 35 procent van de bedienden vinden het normaal dat hun werkgever in december aan hen denkt. De helft beschouwt dat als een voordeel. Ongeveer 75 procent van de medewerkers zeggen altijd deel te nemen aan de eindejaarsreceptie die de werkgever organiseert.

Eén op de vijf schrapt cadeau of feest


Toch laat de crisis sporen na bij 44 procent van de werkgevers. Bijna de helft heeft zijn geschenkenbudget verminderd, een vijfde heeft het geschenk of het feest geschrapt.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen