< Terug naar overzicht

Wat (de)motiveert medewerkers bij lokale besturen?

Het lokaal overheidspersoneel wordt gedemotiveerd door cultuuraspecten van hun organisatie: de weerstand tegen veranderingen, het bureaucratisch benaderen van uitdagingen, het blokkeren van nieuwe initiatieven en de cultuurverschillen tussen departementen. Motivatie putten ze uit de mogelijkheden tot samenwerking.

Tijdens het vijfde kwaliteitscongres voor lokale besturen eind mei voerde de afdeling People & Change van KPMG Advisory een bescheiden onderzoek uit bij 130 aanwezigen. Het doel was om te identificeren welke aspecten binnen de organisatie respectievelijk motiverend en demotiverend werken.

Motivatoren


‘Samenwerking’ werd door 54 procent van de respondenten omschreven als ‘topmotivator’. Hieronder valt het samenwerken met collega’s en klanten, feedback van de hiërarchie en enthousiasme van collega’s voor nieuwe ideeën.
‘Professionele uitdagingen’ komt op de tweede plaats (39 procent), met onder andere het opnemen van nieuwe projecten, het opzoeken van nieuwe opportuniteiten, en het krijgen van verantwoordelijkheid over één bepaald aspect binnen de organisatie.
Kleinere motivatoren zijn het behalen van resultaten, het beëindigen van een bepaald project, het opzetten van quick wins en jobzekerheid.

Demotivatoren


‘Cultuur’ werd door 43 procent van de respondenten geïdentificeerd als grootste demotivator. Daarbij denkt men aan weerstand tegen veranderingen, het bureaucratisch benaderen van uitdagingen, het blokkeren van nieuwe initiatieven en het cultuurverschil tussen verschillende departementen.
Daarnaast vindt bijna een derde (29 procent) dat een ‘teveel aan regels en procedures’ een verlammend effect heeft op de organisatie en soms belet dat passende oplossingen gevonden worden.
Bij de overige demotivatoren behoren ‘gebrek aan tijd, mensen en middelen’ en ‘het gebrek aan (politieke) langetermijnvisie’ (respectievelijk vermeld door 16 procent en 12 procent van de respondenten).

Bron: KPMG Belgian Newsletter september 2009

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen