< Terug naar overzicht

Walmart wint historisch proces over loondiscriminatie

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft een einde gemaakt aan een historische collectieve klacht van meer dan een miljoen werkneemsters en vroegere werkneemsters van de distributiegigant Walmart wegens loondiscriminatie. Er waren in deze zaak miljarden dollars in het spel.

Vrouwen die sinds december 1998 bij Walmart werkten, voelden zich ondanks gelijke bekwaamheden systematisch minder betaald dan hun mannelijke collega's en minder gepromoveerd. Zes vrouwen dienden klacht in en wilden daarbij optreden in naam van duizenden andere vrouwen.

Het Hooggerechtshof oordeelde volgens Amerikaanse media unaniem in het voordeel van de distributieketen door te stellen dat de klacht niet kan gelden als een 'class action'. Geen enkele vrouw kon aanvoeren dezelfde discriminatie als de anderen te hebben ondergaan, zo luidde het in de uitspraak waarnaar Amerika dit jaar het meest uitkeek.

Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan maakte daarmee een beslissing van een hof van beroep in San Francisco ongedaan. Indien de claim wel aanvaard zou zijn, konden tot 1,6 miljoen vrouwen bij de klacht betrokken zijn geweest. Het half dozijn vrouwen dat de zaak te berde heeft gebracht, kan nu nog op eigen houtje voortgaan. Maar dan is er veel minder geld in het spel en is er minder druk op Walmart.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen