< Terug naar overzicht

Waak over het geluk van werknemers en voorkom zo arbeidsongevallen

Als werknemers gelukkig zijn, vinden 62 procent minder bedrijfsongevallen plaats. Dit komt niet alleen omdat gelukkige werknemers zich bijvoorbeeld beter kunnen concentreren en alerter zijn, maar ook omdat een gelukkige werknemer onder meer fysiek en mentaal sterker is.

Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. Zich goed kunnen concentreren, alerter zijn, onveilige situaties beter kunnen inschatten, goede fysieke en mentale gezondheid, zich betrokken voelen bij de werkgever en zijn werk als zinvol ervaren: dat zijn de signalen die gelukkige werknemers afgeven.

Een belangrijk aspect is ook dat de rol op het werk van de werknemer volledig in balans moet zijn met alle rollen, die hij buiten het werk vervult. Een werknemer is behalve personeelslid misschien ook nog wel vader, moeder, coach van een voetbalteam of tennisser. Gelukkig en gemotiveerd wordt een werknemer, als al die rollen elkaar versterken, menen de onderzoekers.

Veiligheid is niet alleen een kwestie van goede instructies, trainingen of beschermingsmiddelen. Vaak zijn ongevallen het gevolg van ingeslopen routines, haast en onderschatting van risico’s. Dit gebrek aan scherpte is een menselijke factor, die kan worden beïnvloed door te werken aan bevlogenheid. Bevlogen werknemers zijn niet alleen betrokken en energiek, maar kunnen zich ook beter concentreren en zijn alerter.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen