< Terug naar overzicht

Vrouwen werken gratis tot 27 maart 2009

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant en de socialistische vakbond ABVV organiseren op vrijdag 27 maart 2009 de vijfde editie van Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon. Want de loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds (te) diep.

Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om op jaarbasis evenveel te verdienen als wat mannen in één jaar tijd verdienen. Tijdens deze dag kaarten zij-kant en ABVV het loonverschil tussen vrouwen en mannen aan door middel van een grootscheepse bewustmakingscampagne.

Equal Pay Day wordt eind maart georganiseerd. Dit tijdstip is niet toevallig, maar staat symbool voor de grootte van de loonkloof. Via een eenvoudig rekensommetje komt men dit jaar tot 27 maart 2009:

 • Vrouwen verdienen gemiddeld 24 procent minder per jaar dan mannen.

 • Om te verdienen wat een man verdient in één jaar tijd, moeten vrouwen dus langer werken.

 • 24 procent van 365 dagen zijn 86 dagen extra.


 • Vrouwen werken dus ongeveer drie maanden gratis, tot 27 maart in 2009: Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon.

  Dezelfde rekensom op basis van een werkdag van 8 uur:
 • 24 procent van 8 uur = 24 procent van 480 minuten = 115,2 minuten.

 • 480 minuten – 115 minuten = 365 minuten of 6 uur en 5 minuten.

 • Op een werkdag van 9 u tot 17 u: 6 uur en 5 minuten = 15 uur 05.


 • Vanaf 15.05 u. werken vrouwen voor niks.

  Een milde positieve evolutie


  Toen ABVV en zij-kant in 2004 voor de eerste keer hun EPD organiseerden, waren er weinig studies voorhanden over de loonkloof. De schaarse statistieken toen toonden aan dat vrouwen gemiddeld en bruto per maand zowat een kwart minder verdienden dan mannen.
  Vertrekkend van deze vaststelling, werd berekend dat vrouwen gemiddeld 15 maanden (of drie maanden extra) moesten werken om een gemiddeld jaarloon van een man te verdienen. Het ijkpunt voor Equal Pay Day werd aldus 31 maart.
  Op basis van officiële gegevens is inmiddels een milde positieve evolutie vast te stellen: de loonkloof verkleint, maar te traag en te onbeduidend.
  Daar waar in 1999 de loonkloof in gemiddelde bruto maandlonen nog 28 procent bedroeg, is deze in 2006 nog 23,58 procent (enquête over de structuur en verdeling van de lonen, FOD Economie-ADSEI). Dezelfde berekening voor de bruto uurlonen levert een daling van de loonkloof met zo’n 9 procent op.

  Oorzaken


  Oorzaken voor de loonkloof liggen in de horizontale segregatie (de zogenaamde ‘vrouwenberoepen’ en typisch ‘vrouwelijke sectoren’ betalen minder) en de verticale segregatie (‘het glazen plafond’). Ook het groot aantal vrouwen dat deeltijds werkt is mede-oorzaak van de kloof (82 procent van alle deeltijds werkenden zijn vrouwen, van alle vrouwelijke werknemers werkt 43 procent deeltijds). ABVV en zij-kant benadrukken dat deeltijds werk echter lang niet altijd een vrije keuze is.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen