< Terug naar overzicht

Vrouwen verdienen in Europa gemiddeld 16 procent minder dan mannen

Vrouwen verdienen in de Europese Unie gemiddeld nog steeds 16,4 procent minder dan mannen. Hoewel de loonkloof verschilt per land en per sector, blijft ze groot. Het wijst erop dat het nog steeds moeilijk is om werk en gezin te combineren.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers die de Europese Commissie op de tweede editie van de Europese dag voor gelijke beloning, op vrijdag 2 maart, bekendmaakte. De eerste editie vond plaats op 5 maart 2011.

“Op de Europese dag voor gelijke behandeling wordt duidelijk gemaakt hoeveel dagen en uren vrouwen ‘voor niets’ hebben gewerkt sinds 1 januari. Het principe van gelijke beloning voor gelijk werk is al in 1957 vastgelegd in de EU‑verdragen. Het is hoog tijd dat het ook in de praktijk overal wordt toegepast”, aldus EU‑Commissaris Viviane Reding, vicevoorzitter van de Commissie.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de loonkloof in de EU in 2010 gemiddeld 16,4 procent bedroeg. Dat is iets minder dan de 17 procent of meer van de afgelopen jaren. Het percentage varieert van 2 procent in Polen tot ruim 27 procent in Estland.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft groot, maar verschilt nogal per land en per sector. De kloof wijst erop dat het nog steeds moeilijk is om werk en gezin vlot te combineren: veel vrouwen nemen ouderschapsverlof en werken parttime. Hoewel er in het algemeen sprake is van een licht positieve trend, wordt de loonkloof in sommige lidstaten groter, zoals in Bulgarije, Frankrijk, Letland, Hongarije, Portugal en Roemenië.

Dankzij nationale en EU-wetgeving inzake gelijke beloning is het aantal gevallen van rechtstreekse discriminatie afgenomen. Maar de loonkloof omvat veel meer dan dat en weerspiegelt de nog steeds bestaande ongelijkheid op de arbeidsmarkt.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen