< Terug naar overzicht

Vrouwen rijden loonkloof dicht

In Nederland boekten vrouwelijke werknemers in 2005 voor het eerst een hogere gemiddelde loonstijging (5,5%) dan hun mannelijke collega’s (3,8%). Hoogopgeleide vrouwen zijn beter dan voorheen in staat hun kennis en werkervaring te verzilveren. De loonkloof wordt in alle sectoren kleiner, behalve in de zakelijke dienstverlening.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Loopbaanenquête van het weekblad Intermediair, dat 7000 lezers ondervroeg, waarvan 2500 vrouwen. De inhaalbeweging past in het beeld dat de nieuwe generatie goedopgeleide vrouwen doorstoot op de arbeidsmarkt. Een maand geleden bleek al uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat jonge moeders massaal aan het werk zijn. Intermediair noemt als verklaring dat vrouwelijke go-getters juist in een aantrekkende economie voor nieuwe functies worden uitverkoren.

"Vrouwen zijn beter in hun studie", zegt Evert de Vos, chefredacteur van Intermediair. "Nu zet zich dat ook na de opleiding door. Ik doe de enquête nu acht jaar. Zo'n omslag hebben we nog niet eerder gezien." Over de hele lijn schommelt de loonkloof tussen mannen en vrouwen nu rond 10 tot 20%.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen