< Terug naar overzicht

Vrouwen nog altijd gediscrimineerd in grote ondernemingen

Vandaag, 8 maart, op de honderdste Internationale Vrouwendag, stelt het World Economic Forum zijn Corporate Gender Gap Report voor. De algemene bevindingen zijn ronduit vernietigend: bedrijven zijn absoluut niet vrouwvriendelijk en geven vrouwelijk talent bitter weinig kansen.

Het onderzoek van het befaamde World Economic Forum (WEF) nam ook België onder de loep In totaal werden 600 grote ondernemingen (tussen 1000 en 30.000 werknemers) in 20 landen onderzocht in onder meer Europa, de VS, Turkije en Brazilië.

Het topmanagement: (bijna) geen vrouwen


Een eerste zwart op witte vaststelling: minder dan 5 procent van die 600 bedrijven wordt geleid door een vrouw. Bij nagenoeg alle bedrijven werken meer mannen dan vrouwen. Bovendien zijn de vrouwen over het algemeen vooral terug te vinden op lagere niveaus. In meer dan de helft van de bedrijven bestaan de hogere kaders voor 90 procent (of meer) uit mannen.

De gelijkheid: welke gelijkheid?


Vrijwel driekwart van de bedrijven heeft gewoonweg geen aandacht voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
Een beleid om de lonen, de kansen op promotie en het vrouwvriendelijke karakter van het bedrijf recht trekken, ontbreekt. De werkgevers (lees: vrijwel exclusieve mannenclub) hebben er geen belangstelling voor. Daarmee laten ze ook ontzettend veel talent onbenut. “Het idee dat de meeste bedrijven intussen vrouwvriendelijk geworden zijn, is een mythe”, concludeert het WEF.

Gender Gap Index: België scoort belabberd


In de Gender Gap Index, een index waarmee het WEF landen rangschikt volgens de mate waarin ze de kloof tussen mannen en vrouwen hebben gedicht, staat ons land op de 33ste plaats (van de 134). Al 72 procent van de kloof is weggewerkt in België.
België verliest nogal wat plaatsen door de kinderopvang: amper 8 procent van de grote ondernemingen in ons land zorgen zelf voor permanente kinderopvang. Dat is de slechtste score van de 20 landen die in het onderzoek zitten.

Vrouwen in het bedrijf: gemiddeld 39 procent


België scoort wel relatief goed met het aantal vrouwelijke werknemers in de bedrijven. Althans, op relatief vlak: we halen een achtste plaats met gemiddeld 39 procent vrouwen in het bedrijf.
De Verenigde Staten voeren die rangschikking aan met 52 procent. Ze worden gevolgd door Spanje (48 procent), Canada (46 procent) en Finland (44 procent).
Helaas zegt die score dus niets over de gemiddelde plaats in de hiërarchie, waar de kloof nog bijzonde groot is. In België wordt zelfs geen enkel onderzocht groot bedrijf geleid door een vrouw. De Scandinaviërs staan in die lijst bovenaan, al valt het percentage wel tegen: Finland is nummer één met amper 13 procent. De tweede plaats is voor Noorwegen, Italië en Turkije met 12 procent.
In de raad van bestuur komt er slechts één land relatief positief uit: Noorwegen met 40 procent vrouwen. Dat quotum is evenwel vastgelegd in de wet.

De top 10


De top 10 bevat alvast enkele verrassingen:

1 IJsland
2 Finland
3 Noorwegen
4 Zweden
5 Nieuw-Zeeland
6 Zuid-Afrika
7 Denemarken
8 Ierland
9 Filippijnen
10 Lesotho

Bron: De Standaard, World Economic Forum, www.weforum.org

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen