< Terug naar overzicht

"Vrouwen hebben weinig baat bij carrièretips"

Ervoor zorgen dat je de mensen met invloed kent, aandacht vestigen op de eigen prestaties, ambitie tonen en niet moeilijk doen over werktijden: dat zijn de ingrediënten om carrière te maken. Maar deze helpen vrouwen niet, althans volgens een nieuw onderzoek.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat dit allemaal klopt voor mannen, maar niet voor vrouwen. Mannen die zich aan deze spelregels houden, maken sneller carrière dan vrouwen in vergelijkbare posities.

Catalyst, een internationale non-profitorganisatie voor de bevordering van kansen van vrouwen, onderzocht of vrouwen die alles volgens het boekje doen dan ook doordringen tot de top van organisaties.

De onderzoekers keken naar meer dan drieduizend MBA-afgestudeerden. Allen werkten onder vergelijkbare omstandigheden. Ze werkten allemaal voltijds en onderbraken hun carrière niet voor familieverplichtingen of om te reizen.

De proefpersonen werden onderverdeeld in groepen op basis van hoe actief zij binnen en buiten de organisatie op zoek gingen naar carrièrekansen. Zowel in de meest actieve als in de meest passieve groep kwamen mannen sneller vooruit. In de meest ambitieuze groep bereikte 21 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen een executive functie.

Het was niet zo, dat vrouwen bewust een rustiger carrièrepad kozen en daarom tevreden waren over hun lagere status en salaris, concluderen de onderzoekers. Vrouwen waren in alle onderzochte groepen minder tevreden over hun loopbaan en beloning dan mannen.

De onderzoekers vinden dat werkgevers moeten kijken welke percepties zij hebben van de vaardigheden en het gedrag dat nodig is om op te klimmen in de organisatie. Ook moeten zij bekijken hoe vrouwen worden gecoacht binnen de organisatie.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen