< Terug naar overzicht

Vrouwen gaan op prepensioen, mannen kiezen ouderzorg

Amerikaanse vrouwen kiezen vaak voor een geleidelijke pensionering (brugpensioen), terwijl mannen langer voltijds blijven doorwerken. Zij geven de voorkeur aan zogenaamde ‘ouderzorgplannen’. Dat zijn eindeloopbaanplannen die vijftigers financieel en logistiek helpen in hun keuze van de juiste ouderzorgdiensten voor familieleden, lees: hun ouders.

Het consultancybureau Watson Wyatt voerde onderzoek naar het gebruik van verschillende prepensioenstelsels en stelde vast dat dankzij de ouderzorgplannen mannen gemiddeld acht maanden langer blijven werken. Bij vrouwen levert dat slechts één maand extra op. Systemen waarin men voor het definitieve pensioen het werk geleidelijk afbouwt of die flexibeler werk toelaten, genieten dan weer duidelijk de voorkeur van de vrouwen: ze blijven er 21 maanden langer door werken (mannen maar vijf maanden).


Het consultancybureau leidt uit deze cijfers af dat vrouwen hun ouders liever zelf verzorgen, terwijl mannen bereid zijn om die zorg over te laten aan gespecialiseerde diensten. Bieden de diensten goed werk, dan laat dit de man toe om langer aan de slag te blijven. Een andere verklaring is dat mannen er meer belang aan hechten om tot aan het pensioen voltijds te kunnen doorwerken.


Watson Wyatt analyseerde het ‘pensioengebruik’ van 37.000 werknemers bij grote en middelgrote ondernemingen. Van de werkgevers uit de enquête biedt momenteel 27% ouderzorgplannen aan, 16% voorziet in gefaseerde pensioenstelsels.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen