< Terug naar overzicht

Vroegtijdig de arbeidsmarkt verlaten is slecht voor de gezondheid

Te vroeg stoppen met werken is een zeer belangrijke oorzaak van mentale en fysieke gezondheidsproblemen bij ouderen.

Dat besluit Benjamin Stammen, student Handelswetenschappen aan de Hogeschool-Universteit Brussel (HUB), in zijn masterproef. Hij ondervroeg 120 Vlaamse huisartsen over de mogelijke impact van vervroegde pensionering op de gezondheidsstatus van die gepensioneerden.

Volgens meer dan 45 procent van de ondervraagde huisartsen is het feit dat ouderen de arbeidsmarkt vroeg (voor de leeftijd van 60 jaar) verlaten een belangrijke of zeer belangrijke oorzaak van mentale gezondheidsproblemen bij ouderen. Ze noemen in het bijzonder depressies, door het verdwijnen van een sociaal netwerk en een gevoel van nutteloosheid, en de aftakeling van cognitieve capaciteiten.

De meeste fysieke gezondheidsproblemen die ontstaan tengevolge van pensionering, zijn hart-en vaatziekten en overgewicht of obesitas. Dit is volgens de dokters te wijten, niet zozeer aan een fysiek zware job aan het einde van de loopbaan, maar eerder aan een onvoldoende aanpassing van de gepensioneerden aan een nieuwe levensstijl.

Zo hebben de gepensioneerden te weinig lichaamsbeweging en ongezonde voedingsgewoontes. Volgens 85 procent van de ondervraagde huisartsen gaan slechts 10 tot 20 procent van de Vlamingen met pensioen omwille van eerder bestaande gezondheidsproblemen. Het is wel degelijk de vroege overgang van werk naar pensioen die de toekomstige gezondheidsproblemen uitlokt.

Bron: HUB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen