< Terug naar overzicht

Vrijwilligers als rekruteringsstrategie

Defensieminister De Crem heeft het idee van de vrijwillige legerdienst bovengehaald om de openstaande vacatures bij Defensie in te vullen. De eerste vier maanden krijgen vrijwilligers soldij én behouden ze hun kindergeld of werkloosheidsuitkering. Nadien krijgen ze een volwaardig loon van Defensie. Op het ACOD na gaan de vakbonden akkoord.

In 2008 schreven meer dan 6500 kandidaten zich in voor verschillende toegangsexamens voor functies in het leger. Uiteindelijk werden 175 kandidaten geselecteerd en werden alle opengestelde plaatsen ingevuld. Zoals te verwachten valt, gaat het om een heterogene groep van vooral Belgische mannen, maar toch bestond tien procent van de kandidaten uit vrouwen en trok Defensie ook 117 Europese (niet-Belgische) sollicitanten aan.
In 2009 staan er opnieuw 1175 plaatsen open en dit hoofdzakelijk voor operationele functies. Ook voor de Reserve worden er 150 plaatsen gepland. En via het rekruteringsorgaan Selor zijn er 50 vacante betrekkingen voor burgers geopend.

Vrijwillige legerdienst


Om al die plaatsen gevuld te krijgen, moeten vanaf het najaar 2009 jongeren naar het leger gelokt worden. Minister De Crem werkte hiervoor een voorstel uit dat de vrijwillige legerdienst bij jongeren mogelijk maakt. Drie van de vier vakbonden zouden hun goedkeuring hebben gegeven.
Bedoeling is vooral om meer jongeren aan te trekken, in het bijzonder degenen die bij de officiële rekruteringstests van het leger afvallen. “Vaak gaat het om jongeren die niet de juiste diploma's hebben. Het is jammer dat zij geen kans meer maken op een legerloopbaan; via deze weg willen we ze toch bereiken”, zegt Kurt Verwilligen, woordvoerder van De Crem. “De eerste vier maanden van hun vrijwillige legerdienst zullen ze geen loon krijgen, maar ze verliezen geen van hun uitkeringen en krijgen daarbovenop een 'soldij'. Hoeveel dat wordt, moet nog gepreciseerd worden. Vanaf de vijfde maand krijgen ze een volwaardig loon van Defensie”, stelt Verwilligen. Of de jongeren financieel echt een gouden zaak doen met de vrijwillige legerdienst, is twijfelachtig; volgens de kranten is er sprake van zo’n 200 tot 300 euro soldij per maand.

Waarde op de arbeidsmarkt


Dirk Deboodt van de socialistische vakbond ACOD, die het akkoord niet goedkeurde, uit zijn bemerkingen tegenover De Standaard: “Op zich is het goed dat men jongeren aantrekt, maar dit mag geen concurrentie vormen voor de nieuwelingen die op normale manier in het leger beginnen. Bovendien hebben wij vragen over het onderbrengen van die vrijwilligers bij de gevechtseenheden. Wat zijn ze na een jaar dienst als stormfusilier op de Belgische arbeidsmarkt? Dan leid je ze toch beter op tot bijvoorbeeld buschauffeur.”

Het sectoraal akkoord bij Defensie bevat onder meer de gelijkschakeling van de diploma’s van chauffeurs en metselaars die binnen het leger zijn opgeleid. Voorts wordt voor zo’n 2000 specifieke technische functies de pensioenleeftijd opgetrokken tot 56 jaar en stijgt de pensioenpremie met zo’n 300 euro bruto.

Bron: Defensie, De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen