< Terug naar overzicht

Voorontwerp uitzendarbeid bij overheid

Volgens een eerste voorontwerp zou uitzendarbeid bij de overheid mogen in twee situaties: ter vervanging van iemand die afwezig is en bij een uitzonderlijke vermeerdering van het werk.

Federaal staatssecretaris van Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) heeft een eerste voorontwerp klaar om uitzendarbeid bij de overheid te legaliseren. Eerstdaags buigt een federale interkabinettenwerkgroep zich over het voorontwerp 'uitzendarbeid in overheidsdiensten', dat Bogaert net voor de politieke vakantie ter tafel heeft gelegd. Het regeerakkoord gaf hem die opdracht.

Tot vandaag is uitzendarbeid bij alle overheden verboden. Wat niet betekent dat het niet voorkomt. Dit is België. Men doet het dan via sluipwegen. Als de wet er komt, hoeft dat gefoefel niet meer en kunnen uitzendkrachten legaal bij de overheid aan de slag.

Hendrik Bogaert houdt het wel heel beperkt. Het zou maar mogen in twee situaties: ter vervanging van iemand die afwezig is, maar slechts gedurende drie maanden, en bij een uitzonderlijke vermeerdering van werk, maar dat mag niet meer dan vijftig dagen per jaar omvatten.

Dat zijn ook de twee situaties waarvoor de overheidsmanagers het sterkst aandrongen. De wet zou dat principe regelen. De federale overheid moet dat nadien verder nuanceren voor haar diensten, de deelstaten voor hun diensten en de lokale besturen.

De vakbonden zijn nog niet geraadpleegd, maar zij zijn tegen, vooral de socialistische. En die mobiliseert dan de PS. Meestal met als resultaat dat die partij haar best doet om de gecontesteerde maatregel zoveel mogelijk af te zwakken.

België vormt samen met Griekenland en Italië het trio in de Europese Unie dat uitzendarbeid verbiedt.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen