< Terug naar overzicht

Voorbije vijf jaar bijna 70.000 gepensioneerden erbij in de privésector

Het aantal gepensioneerden in de privésector is het afgelopen jaar fors gestegen. In december 2010 keerde de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) een pensioen uit aan 1.811.014 gepensioneerde werknemers of zelfstandigen. Dat is 1,47 procent meer dan een jaar eerder of 24.535.

Alleen in 2008 werd een vergelijkbaar stijgingstempo genoteerd. In 2009 viel de aangroei zelfs zo goed als stil. Dat kwam door de laatste fase van de in 1997 gestarte pensioenhervorming voor de vrouwen. Op 1 januari werd de wettelijke pensioenleeftijd voor vrouwen opgetrokken van 64 tot 65 jaar. Zodat er in dit jaar maar weinig vrouwen doorstroomden naar het pensioen.

Nu dat mechanisme is uitgewerkt, wordt de impact van de vergrijzing opnieuw voelbaar. De voorbije vijf jaar zijn er alleen al voor de private sector bijna 70.000 gepensioneerden bijgekomen.

Voor de openbare sector zijn nog geen cijfers beschikbaar voor 2010. Maar gezien de gemiddelde vrij hoge leeftijd van het ambtenarenkorps mag men aannemen dat het aantal gepensioneerden daar nog sneller stijgt.

Het gemiddeld pensioen in de private sector bedroeg eind vorig jaar 944 euro. Ter vergelijking: het gemiddelde maandpensioen van een statutaire ambtenaar bedraagt ongeveer 2000 euro.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen