< Terug naar overzicht

Vooral nieuwe kmo-jobs voor 45-plussers en arbeiders

Belgische kmo’s werven sinds begin 2010 bewust oudere medewerkers aan, terwijl er bij jongeren nog altijd ontslagen vallen. In de eerste zes maanden van 2010 steeg de algemene tewerkstelling bij kmo's met 1 procent. Er kwamen ruim 13.000 jobs bij.

Dat blijkt uit de kmo-jobindex van SD Worx. De opvallendste feiten voor het tweede kwartaal van 2010:
 • Kmo-tewerkstelling bereikt bijna recordpeil van oktober 2008.

 • Groei is vooral te danken aan deeltijdse jobs voor 45-plussers en arbeiders.

 • Er vallen nog steeds ontslagen bij werknemers jonger dan 30.

 • Er is een sterkere groei in Wallonië (+0,6 procent) dan in Vlaanderen (+0,1 procent).


 • Globaal steeg de kmo-tewerkstelling in het tweede kwartaal met 0,25 procent, een eerder bescheiden groei vergeleken met de 0,80 procent groei die in het eerste kwartaal werd opgetekend.

  Nu al twee kwartalen op rij is de stijging van het aantal kmo-jobs vooral te danken aan een toename van 45-plussers in het algemeen en van 55-plussers in het bijzonder. Bij jongeren onder de 30 vallen er nog steeds ontslagen. Kmo’s zijn blijkbaar op zoek naar ervaren, onmiddellijk inzetbare medewerkers die ze gedurende langere tijd in dienst kunnen houden als de arbeidsmarkt weer volop aantrekt. Er werd hoofdzakelijk een toename vastgesteld van het aantal deeltijdse jobs voor arbeiders.

  Dit jaar steeg de kmo-tewerkstelling in België al met 1 procent. De groei was sterker in Wallonië (+1,8 procent) dan in Vlaanderen (+0,8 procent) en Brussel (0,2 procent). De kmo-jobindex staat intussen op 108,8 en is nog maar een zucht verwijderd van het recordpeil van oktober 2008, toen de index op 109 stond. Sinds de start van de kmo-jobindex kwamen er op 100 voltijdse equivalenten (VTE) in Belgische kmo’s dus bijna 9 nieuwe VTE bij.

  Vooral 45-plussers en arbeiders gevraagd


  De kmo-jobindex van SD Worx geeft sedert 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Misschien wel de opmerkelijkste vaststelling op dit moment is dat kmo’s voor het tweede opeenvolgende kwartaal vooral 45-plussers rekruteren. De sterkste stijging werd zelfs gemeten in het segment van de 55-plussers. Het gaat voornamelijk om arbeiders en om deeltijdse jobs.

  Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat kmo’s die dit type werknemer aanwerven in de eerste plaats op zoek zijn naar ervaren medewerkers die onmiddellijk inzetbaar zijn. Door de ontslagen tijdens de crisis zijn deze mensen momenteel op de arbeidsmarkt beschikbaar. Voor kmo’s zijn oudere medewerkers blijkbaar ook een ‘veiliger investering’ dan jongeren. Omdat oudere werknemers minder snel van job veranderen, loopt een kmo die ouder personeel in dienst neemt minder gevaar met personeelsverloop geconfronteerd te worden als de arbeidsmarkt weer aantrekt. Een nieuwe aanwerving loopt algauw op tot 8 procent van een jaarsalaris.

  Uit ander onderzoek van SD Worx blijkt trouwens dat kmo’s bij oudere medewerkers naast ervaring en attitude vooral appreciëren dat ze minder snel van job veranderen dan jongere collega’s. Omdat één op de drie werknemers op dit moment actief uitkijkt naar een andere job, spelen kmo’s met hun keuze voor oudere medewerkers blijkbaar op veilig.

  Bij werknemers onder de 40 gingen er net als in het eerste kwartaal ook nu weer jobs verloren. Het sterkst getroffen zijn jongeren onder de 25.

  Sectoren


  Groei was er dit kwartaal vooral in sectoren als de voedingsmiddelenindustrie, de horeca, opslag en vervoerondersteunende activiteiten, onderhoud en reparatie van motorvoertuigen, de detailhandel en de immobiliënsector.

  Er gingen jobs verloren in de sectoren van telecommunicatie en de softwareontwikkeling en computerconsultancy

  Wallonië sterkhouder, Brussel verlies


  Regionaal valt vooral de sterke prestatie (+0,6 procent) van het Waalse gewest op. Daar werd voor het vierde kwartaal op rij een toename van het aantal kmo-jobs gemeten (Q3 2009: 0,4 procent; Q4 2009: 1 procent; Q1 2010: 1,2 procent; Q2 2010 0,6 procent). In deze vier kwartalen samen betekent dit een aangroei van 3,2 procent, waarvan 1,8 procent gedurende het eerste semester van 2010.

  Met een toename van 0,1 procent in het tweede en een toename van 0,7 procent in het eerste kwartaal valt de groei in Vlaanderen bescheidener uit.

  In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gingen er in het tweede kwartaal nog jobs verloren. De groei voor 2010 blijft er beperkt tot 0,2 procent.

  Bij de Vlaamse provincies valt dit jaar de sterke groei in Limburg (2,5 procent) en West-Vlaanderen (2 procent) op. Na zes kwartalen van jobverlies slaagden ook Vlaams-Brabantse kmo’s er dit kwartaal in nieuwe jobs te creëren.

  Bekijkt men de tewerkstellingsevolutie in de Belgische kmo’s over een langere periode, dan zijn deze regionale verschillen nog duidelijker. Sinds januari 2008 groeide de kmo-tewerkstelling in Wallonië bijvoorbeeld met 3,8 procent.

  In Vlaanderen bleef de groei beperkt tot 2 procent, met meer nieuwe jobs dan gemiddeld in West-Vlaanderen (2,9 procent) en Limburg (3,0 procent).

  In Brussel is er sinds januari 2008 sprake van een licht netto jobverlies (-0,1 procent).

  SD Worx kmo-jobindex


  De kmo-jobindex van SD Worx geeft sedert 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

  Weinig reactie op jobadvertentie


  De resultaten werden voorgesteld bij Van Os-Sonnevelt in het Vlaams-Brabantse Londerzeel, een kmo die meubilair en tapijttegels verhuurt voor beurzen, congressen en evenementen. Als nichespeler heeft dit bedrijf nood aan gemotiveerde krachten die geen probleem hebben met de flexibiliteit en drukke periodes, typisch voor deze bedrijfstak. Voeg daar nog aan toe dat er chauffeurs nodig zijn en mensen met voldoende technische creativiteit en je weet al dat er weinig reactie komt op personeelsadvertenties, ook niet in een crisisperiode.

  Over de verwachtingen zegt zaakvoerder Gerad van Os “voorzichtig optimistisch” te zijn. Toch verwacht hij niet echt een heropleving van zijn markt voor de zomer van 2011. De beurzen en andere bedrijfsevenementen hebben het immers hard te verduren gehad tijdens de crisis en het blijft nog even wachten tot er opnieuw grotere budgetten voor vrijgemaakt worden.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen