< Terug naar overzicht

Vooral deeltijds tijdskrediet populair

HDP peilde naar het gebruik van tijdskrediet in de periode van 1 januari 2002 tot 30 april 2004 bij 2752 werknemers in tijdskrediet: wie neemt tijdskrediet en hoe populair zijn de verschillende types?

Er bestaan momenteel drie formules van tijdskrediet:

de volledige schorsing van de arbeidsprestaties, ongeacht de arbeidsregeling waarin de werknemer was tewerkgesteld
de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, op voorwaarde dat de werknemer gedurende 12 maanden voorafgaand aan het verzoek om tijdskrediet, ten minste voor drievierde was tewerkgesteld
de eenvijfde loopbaanvermindering, voor werknemers met 5 jaar anciënniteit die het voorafgaande jaar voltijds waren tewerkgesteld.

Sociaal Secretariaat HDP (een onderdeel van HDP Diensten voor Ondernemers) peilde naar het gebruik van tijdskrediet in de periode van 1 januari 2002 tot 30 april 2004 bij 2752 werknemers in tijdskrediet: wie neemt tijdskrediet en hoe populair zijn de verschillende types?

Ongeveer 74% van de ‘tijdskredieters’ kiest voor het deeltijds tijdskrediet, waarvan 49% voor de eenvijfde loopbaanvermindering en 26% voor de halftijdse loopbaanvermindering. Een kwart opteert voor een voltijdse onderbreking van de arbeidsprestaties.

Tijdskrediet is vooral in bij de leeftijdsgroep 31-35 jaar (18,9 %) en 51-55 jaar (23,4 %). Vrouwen zijn de koploper (vrouwen: 70,2%, mannen: 29,8%). Vooral werknemers met een anciënniteit tussen 5 en 10 jaar nemen wat gas terug.

Die tendensen zijn merkbaar in zowel KMO’s als grotere ondernemingen. Ook het statuut (arbeider of bediende) heeft geen invloed.


De topvijf van de sectoren met werknemers in tijdskrediet ziet er als volgt uit (PC = Paritair Comité):

Algemeen bedienden (PC 200 – 218)
Gezondheidsdiensten (PC 305)
Zelfstandige kleinhandel (PC 201)
Textiel (PC 109)
Bouw (PC 124)

Opvallend: 33% van de werknemers beginnen hun tijdskrediet in de maanden januari en september.

Meer dan 10% van de werknemers in tijdskrediet breiden via dit systeem een vervolg aan hun ouderschapsverlof.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen