< Terug naar overzicht

Voor het leven getekend door werkloosheid

Werkloosheid beïnvloedt de latere carrière en het loon erg negatief. Zelfs in die mate dat het gehele loonbaanperspectief van het individu wordt ondermijnd. Opvallend: de negatieve effecten zijn het sterkst bij vrouwen.

Onderzoeker Irma Mooi-Reçi promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam met het proefschrift ‘Unemployed and Scarred for Life?’. Daarin concludeert ze dat werkloosheid latere carrières en lonen negatief beïnvloedt, zelfs zozeer dat het hele loopbaanperspectief van het individu blijvend wordt ondermijnd.

Negatieve effecten


Vooral de recentheid en frequentie van werkloosheid blijken twee bepalende factoren te zijn voor ongelijkheden in carrières en lonen. Wie eenmaal een job verliest, komt in de toekomst ook vaker zonder werk te zitten. Ex-werklozen nemen al snel een tijdelijke baan die de kans op werkloosheid weer verhoogt.
Verder worden deze negatieve effecten van werkloosheid versterkt wanneer stelselhervormingen in de werkloosheidsverzekering worden ingevoerd. Deze negatieve effecten zijn vooral significant bij vrouwen, hoog opgeleide - en ervaren mensen en worden sterker wanneer die hervormingen worden ingevoerd tijdens een laagconjunctuur.

Vrouwen lijden het meest


Opvallend is de conclusie dat vrouwen en laagopgeleide mannen het meest leiden onder een neergaande economie. Ze lopen het grootste risico om hun werk te verliezen en het hiaat op hun cv blijft hun hele carrière achtervolgen. Mooi-Reçi stelt dat vrouwen veel banger dan mannen reageren als hun werkloosheidsuitkering verlaagd wordt. Ze accepteren ook sneller een baan die onder hun niveau ligt, waardoor hun verdere carrière schade oploopt.
Deze carrousel heeft ook gevolgen voor het salaris. Vrouwen die na twee jaar weer aan het werk gaan, verdienen gemiddeld dertien procent minder en na vier jaar hebben ze de achterstand nog niet ingehaald. De onderzochte mannen die na een periode van werkloosheid weer gingen werken, moesten acht procent minder salaris incasseren.

Onderzoek


Mooi-Reçi gebruikte een tweedelige onderzoeksstrategie. Als eerste maakte ze gebruik van longitudinale data van de Nederlandse Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) waarbij ruim 13.000 respondenten over hun arbeidscarrières en lonen in de periode tussen 1985 en 2000 zijn onderzocht. Vervolgens maakt ze gebruik van een aantal hervormingen van de werkloosheidsverzekeringen die gedurende de jaren tachtig en negentig in Nederland plaatsvonden om de beleidseffecten op een individueel niveau te meten.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam, Intermediair PW

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen