< Terug naar overzicht

Vlaming overschat werktijd met ruim 10%

Een Vlaamse loontrekkende overschat het aantal uren dat hij per week werkt met 11%. Een zelfstandige zelfs met 13%. Dat is een van de bevindingen uit het tijdsbudgetonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De Vlamingen werken in 2004 gemiddeld een halfuur langer dan in 1999.

De studiegroep TOR (Tempus Omnia Revelat) van de VUB hield in 1999 en in 2004 een grootschalig tijdsbudgetonderzoek bij werkende Vlamingen tussen 18 en 75 jaar, zowel bij deeltijds als voltijds werkenden. Vorig jaar noteerden 1780 personen in een dagboek nauwkeurig wat ze op elk moment van de dag deden. Aan dezelfde mensen werd in een aparte enquête gevraagd hoeveel uren ze in een bepaalde week dachten te hebben gewerkt. Wat blijkt? De perceptie stemt niet overeen met de realiteit. Loontrekkers werken gemiddeld 33 uur en 7 minuten, maar denken 4 uur of dus 11% meer te hebben gepresteerd. Zelfstandigen overschatten zichzelf nog meer. Ze werken 15 uur langer dan de werknemers, namelijk 48 uur en 23 minuten, maar verheerlijken hun arbeidsethos ook sterker. Ze vermoeden bijna 56 uren per week te werken, een overschatting met bijna 8 uur of 13%. Het verschil in inschatting is niet onlogisch omdat voor zelfstandigen de grens tussen werk en privé minder duidelijk is. Haastig een boterham eten in het atelier voelt aan als werktijd, maar is dat eigenlijk niet. Alle actieve Vlamingen werken samen 36 uur en 22 minuten per week. Dat is exact een halfuur langer dan in 1999.

Vrouwen zien zwaarder af dan mannen. Ze besteden wel maar 29 uur en 5 minuten aan betaald werk, of 9 uur en 39 minuten minder dan de mannen (te verklaren door deeltijds werk van vrouwen), maar hun onbetaald huishoudelijk werk overstijgt vele malen dat van de mannen zodat ze in totaal langer aan de slag zijn. Te slotte is het opmerkelijk dat alleenstaande mannen of vrouwen minder lang werken dan zij die een partner hebben. De grootste werkpaarden zijn mannen waarvan de partner zelf ook werkt. Werken werkt aanstekelijk, zeker?

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen