< Terug naar overzicht

Vlaanderen kiest voor activering oudere werkzoekenden (ondanks beperkte bevoegdheden)

Eind vorige week besliste de Vlaamse regering in overleg met de sociale partners om vanaf 1 april 2011 de activering van oudere werkzoekenden uit te breiden. Peter Leyman van Voka geeft (positieve) commentaar op de beslissing.

Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen: “We zijn tevreden dat Vlaanderen, ondanks de beperkte Vlaamse bevoegdheid, ervoor kiest om de begeleiding en bemiddeling van oudere werklozen uit te breiden, eerst dit voorjaar naar 55 jaar en in het najaar mogelijk naar 58 jaar.”

Oudere werkzoekenden activeren


De[LINK_INTERN=http://www.domeinnaam.be] Vlaamse regering en de sociale partners spraken af oudere werkzoekenden te activeren door middel van een kwalitatieve begeleiding en bemiddeling. Vandaag al bestaat er een systematische aanpak voor ouderen van 50-52 jaar. Dat wordt nu in het voorjaar uitgebreid tot 55 jaar en mogelijk in het najaar verder uitgebreid naar 58 jaar. Die laatste stap in de uitbreiding zal onder meer afhangen van de evaluatie van de huidige aanpak en de evolutie van vraag en aanbod op onze arbeidsmarkt.

Voka is verheugd met dit akkoord. Het komt immers op een moment dat de conjunctuur weer aantrekt en het versterken van het aanbod creëert een bijkomende vraag. Tegelijkertijd verwijst Voka naar de vele knelpuntberoepen, waar er nauwelijks verandering komt in de krappe situatie, ondanks de crisis. “Wat valt er te verwachten als de vloot ouderen straks definitief onze arbeidsmarkt zal verlaten en de instroom aan jongeren dit nauwelijks zal opvangen?” aldus Voka.

“De noodzaak naar activering wordt echter niet enkel ingegeven door problemen die zich bevinden aan de vraagzijde”, zo luidt het bij Voka. “Ook aan de aanbodzijde is het niet toelaatbaar dat vijftigers geen kansen krijgen om opnieuw aan het werk te geraken. In de nieuwe en uitgebreide aanpak, zal ervoor worden gezorgd dat er nog meer dan voorheen kansen worden geboden voor vorming en dat de verwijzing naar vacatures sneller op gang komt, zodat de werkloosheid zo kort mogelijk duurt.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen