< Terug naar overzicht

Vlaanderen en Nederland bestrijden samen uitzendfraude

De grensoverschrijdende fraude bij malafide detacherings- en uitzendbureaus tussen Nederland en Vlaanderen zal intenser worden aangepakt. Dat spraken Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en zijn Nederlandse collega Henk Kamp af bij de ondertekening van een intentieverklaring in Den Haag.

Beide ministers gaan de grensoverschrijdende fraude aanpakken via onder meer een structurele gegevensuitwisseling en een sterkere samenwerking tussen inspectiediensten.

De ministers erkennen het belang van uitzendarbeid, niet alleen als economische sector, maar ook als belangrijke actor op de arbeidsmarkt. Uitzendarbeid is het gepaste middel om tijdelijk afwezige werknemers te vervangen of productiepieken op te vangen, maar ook voor kansengroepen om werkervaring op te doen en dient bijgevolg als springplank naar een vaste
job.

Ondanks de belangrijke inspanningen die de uitzendsector de voorbije jaren heeft geleverd om misbruik in de sector tegen te gaan, werden toch blijvend problemen vastgesteld bij de grensoverschrijdende fraudebestrijding. In de sector blijven een aantal malafide bureaus actief die er bewust voor kiezen de sociale wetgeving niet na te leven. Hierdoor kunnen deze bureaus arbeidskrachten leveren tegen dumpingprijzen.

“Dergelijke wantoestanden leiden niet alleen tot oneerlijke concurrentie binnen de betrokken sector, maar ook binnen andere economische sectoren, evenals tot uitbuiting van werknemers”, motiveren beide ministers hun gezamenlijke aanpak.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen